- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
ziemniaki - niecały kg
3 cytryny
serek biały typu - Twój Smak
wywar (mięsny lub warzywny)
1 cebula
sól
pieprz
śmietana
oliwa (ew. olej)
Przygotowac wywar.
Cebulę pokroic drobno.
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę. Połówkę cytryny pokroic w plasterki, odłożyć do dekoracji. Z pozostałych cytryn wycisnąc sok.
Ziemniaki obrac, pokroić na kawałki.
Cebulę zeszklić na oliwie (oleju), dodac pokrojone ziemniaki, chwilke podsmażyć. Zalać wywarem, dodać startą skórkę, wlac połowę soku. Gotowac 20 minut.
Zupę zmiksować, dodając cały biały serek i resztę soku. Doprawić. Podgotować.
Gdyby okazala sie za gęsta można przetrzeć przez sitko.
Ozdobic plasterkami cytryny i kleksem śmietany.
Podawać z grzankami lub ryżem.
3 cytryny
serek biały typu - Twój Smak
wywar (mięsny lub warzywny)
1 cebula
sól
pieprz
śmietana
oliwa (ew. olej)
Przygotowac wywar.
Cebulę pokroic drobno.
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę. Połówkę cytryny pokroic w plasterki, odłożyć do dekoracji. Z pozostałych cytryn wycisnąc sok.
Ziemniaki obrac, pokroić na kawałki.
Cebulę zeszklić na oliwie (oleju), dodac pokrojone ziemniaki, chwilke podsmażyć. Zalać wywarem, dodać startą skórkę, wlac połowę soku. Gotowac 20 minut.
Zupę zmiksować, dodając cały biały serek i resztę soku. Doprawić. Podgotować.
Gdyby okazala sie za gęsta można przetrzeć przez sitko.
Ozdobic plasterkami cytryny i kleksem śmietany.
Podawać z grzankami lub ryżem.