- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
http://www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=155
dorzuciłam mięty i tymianku cytrynowego
TŁUMACZENIE
1 kurczak pokrojony na 10 kawałków
1 głowka czosnku podzielona na ząbki (ze skórką)head garlic, separated into unpeeled cloves
2 cytryny, pokrojone w ósemki
Garść swiezego tymianku
3 łyżki oliwy
150 ml białego wina
pieprz
Piekarnik nagrzać do 160 stopni
włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia / blaszki, dodac ząbki czosnku, cytrynę i tymianek
wlac oliwę
wymieszać całość łapami
Kurczak powinien leżeć skórką do góry
Skropić winem
Doprawić pieprzem
Przykryć folia aluminiową
Piec ze 2 godziny
Zdjąc folię
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Piec kolejne 30 - 45 minut
Był całkiem całkiem, chociaz następnym razem będę go krócej "dusiła" a dłuzej
piekła bez przykrycia
i spróbuje zrobic to samo z pomarańczami
dorzuciłam mięty i tymianku cytrynowego
TŁUMACZENIE
1 kurczak pokrojony na 10 kawałków
1 głowka czosnku podzielona na ząbki (ze skórką)head garlic, separated into unpeeled cloves
2 cytryny, pokrojone w ósemki
Garść swiezego tymianku
3 łyżki oliwy
150 ml białego wina
pieprz
Piekarnik nagrzać do 160 stopni
włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia / blaszki, dodac ząbki czosnku, cytrynę i tymianek
wlac oliwę
wymieszać całość łapami
Kurczak powinien leżeć skórką do góry
Skropić winem
Doprawić pieprzem
Przykryć folia aluminiową
Piec ze 2 godziny
Zdjąc folię
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Piec kolejne 30 - 45 minut
Był całkiem całkiem, chociaz następnym razem będę go krócej "dusiła" a dłuzej
piekła bez przykrycia
i spróbuje zrobic to samo z pomarańczami

Ostatnią edycję dokonał moderator: