Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cytrynowy placek z borówkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1767672" data-attributes="member: 6990"><p><strong>Cytrynowy placek z borówkami</strong></p><p></p><p>Przepis pochodzi stąd: <a href="https://wypiekibeaty.com.pl/cytrynowy-placek-borowkami/" target="_blank">https://wypiekibeaty.com.pl/cytrynowy-placek-borowkami/</a></p><p></p><p>ciasto:</p><p>230 g masła miękkiego</p><p>250 g cukru</p><p>4 jajka</p><p>2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - lub ziarenka z połowy laski wanilii (dałam łyżeczkę pasty waniliowej)</p><p>1/4 szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej cytryny)</p><p>skórka starta z cytryny</p><p>300 g mąki</p><p>1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>250 g borówki</p><p></p><p>lukier:</p><p>1 szklanka cukru pudru</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>skórka starta z cytryny (opcjonalnie) - nie dałam</p><p></p><p>Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny - krótko zmiksuj.</p><p>Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.</p><p>Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym chwilę miksuj - do połączenia. Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - nie miksuj zbyt długo, bo ciasto będzie potem twarde.</p><p>Wsyp borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.</p><p>Przelej ciasto do foremki o wielkości około 23/33 cm.</p><p>Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.</p><p>Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.</p><p>Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok z cytryny i wymieszaj - dodaj odrobinę</p><p>mleka lub wody, aby lukier nabrał odpowiedniej konsystencji.</p><p>Wylej lukier na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>- ciasto jest bardzo słodkie, więc wielbicielom mniej słodkich radzę obciąć cukier. Ja lubię słodkie ciasta, ale chyba też trochę mniej cukru dam następnym razem.</p><p>- przy dodawaniu jajek masa się lekko zwarzyła, ale po dodaniu mąki wszystko się wyrównało.</p><p></p><p>[ATTACH=full]117848[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1767672, member: 6990"] [B]Cytrynowy placek z borówkami[/B] Przepis pochodzi stąd: [URL]https://wypiekibeaty.com.pl/cytrynowy-placek-borowkami/[/URL] ciasto: 230 g masła miękkiego 250 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - lub ziarenka z połowy laski wanilii (dałam łyżeczkę pasty waniliowej) 1/4 szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej cytryny) skórka starta z cytryny 300 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g borówki lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z cytryny (opcjonalnie) - nie dałam Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny - krótko zmiksuj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym chwilę miksuj - do połączenia. Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - nie miksuj zbyt długo, bo ciasto będzie potem twarde. Wsyp borówki i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 23/33 cm. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko ostudź. Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok z cytryny i wymieszaj - dodaj odrobinę mleka lub wody, aby lukier nabrał odpowiedniej konsystencji. Wylej lukier na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni. Moje uwagi: - ciasto jest bardzo słodkie, więc wielbicielom mniej słodkich radzę obciąć cukier. Ja lubię słodkie ciasta, ale chyba też trochę mniej cukru dam następnym razem. - przy dodawaniu jajek masa się lekko zwarzyła, ale po dodaniu mąki wszystko się wyrównało. [ATTACH type="full" alt="1785087766382.png"]117848[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Cytrynowy placek z borówkami
Bottom