Czachochbili z kury

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Pyszne toto.
icon_biggrin.gif

Nie wiem ci to pasta pomidorowa, a miałam do zużycia puszkę pomidorów więc wciepałam do gara i się dusiło.
Mamy jeszcze na jutro i pewnie jeszcze zostanie bo oprócz tych ćwiartek wyjęłam z zamrażalnika zapomniane pałeczki.
Tylko to obsmażanie mięsa... brrr

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
84.JPG

Zrobiłam dzisiaj, ale mnie tak zrobiony kurczak nie zachwycił.
Myślę, że powodów jest kilka: miałam udźce kurczaka bez skóry i kości i nie dusiłam tak długo jak w przepisie. Pewnie dlatego cebula została prawie surowa, a takiej nie lubię. Nie miałam nic pomidorowego poza koncentratem i dodałam jedną płaską łyżkę, ale był tak mocny, że kurczak wyszedł mi zbyt pomidorowy.
Dodanie szczypty kozieradki nie zmieniło znanego mi smaku kurczaka na tyle, żeby można go było określić mianem potrawy gruzińskiej. Pewnie ta przyprawa chmeli-suneli dobrze by mu zrobiła.

To co napisałam to tylko moje uwagi. Na pewno innym może smakować lepiej.

Załączniki

• 84.JPG
    84.JPG
    82.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zrobiłam i ja, tylko zapomniałam o tym napisać
icon_redface.gif
Bardzo smaczne wyszło, użyłam przecieru pomidorowego i też chyba za dużo go dałam ale nie przeszkadzało nam to. Miałam pałki z kurczaka, z których zdjęłam skórę, dodałam kozieradkę ale jednak więcej niż szczyptę, zielonego nic nie miałam ale kolendra IMO byłaby tu idealna. Zjedliśmy z bagietką, danie na pewno do powtórki
fiesgrins.gif

Jeszcze a propos chmeli suneli, to rozumiem, że to taka mieszanka nie o stałych proporcjach, coś jak garam masala, tzn. nie o skład chodzi ale o zasadę
icon_wink.gif
Którą z tych kupić najlepiej: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=chmeli+suneli

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ja też zrobiłam, ale niespecjalnie mi smakowało. Nie dlatego, ze ogólnie niedobre, tylko po prostu pewnie nie mój smak.

A pod pytanie Dziuni podepnę się, też chętnie zanabędę.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dziuniu,ja kupowałam tutaj i tutaj
Zazwyczaj zamawiam więcej przypraw,to koszt wysyłki tak nie odstrasza.
Raz tylko udało mi się kupić z ichnim szafranem,ale nie mogę znaleźć tego sklepu.Podczas remontu laptopa straciłam wszystkie zakładki i niektórych jeszcze nie odzyskałam.

Szkoda że Wam nie posmakowało,ja go bardzo lubię,daję słodsze pomidory i ten smak mi pasuje.
icon_lol.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Agatko,widziałam i bardzo się cieszę że smakowało.

Ja wpisałam tylko stary przepis wg.którego robię kuraka.
Smaki są różne,więc jednemu pasuje,drugiemu nie.

Chmeli -suneli można zrobić samemu:

2 dag suszonych ziół:
bazylii,
liści laurowych,
kolendry,
kopru,
liści selera,
natki pietruszki,
cząbru, kozieradki,
hizopu,
mięty pieprzowej
po 0,5 dag majeranku i ostrej papryki
szczypta szafranu

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy