- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
chutney
2 cebule w kostke
1 jablko kwaskowe obrane, pokrojone w kostke
2 duze pomidory obrane i pokrojone na kawalki
50ml octu jablkowego
75g moreli suszonych pokrojonych(najlepsze takie ciemne, nie konserwowane)
po pol lyzeczki ziarenek gorczycy i soli
50g cukru brazowego melasowego
pieprz
soczewica
200g czarnej soczewicy belugi
mielona kolendra 1 lyzeczka
sol
50g masla
przygotowac chutney:
wszystkie skladniki wrzucic do garnka i gotowac na malym ogniu pod przykryciem az sie ladnie polacza, jesli bedzie trzeba to dolac troche wody, na koniec doprawic jesli trzeba
soczewice oplukac, wrzucic wraz z sola i kolendra do 500ml wody gotowac do miekkosci, w razie potrzeby odcedzic na sicie i dodac maslo i przyprawic sola ziolowa
ja do mojej soczewicy dodalam jednego pora(musial byc poddany przerobce) w piorka, uduszonego na oliwie(nie dodawalam wtedy juz masla) no i resztki ryzu basmati z dnia poprzedniego
bardzo dobre, ciekawe danie, fajne polaczenie smakow, na drugi raz zrobie chutney z podwojnej porcji
2 cebule w kostke
1 jablko kwaskowe obrane, pokrojone w kostke
2 duze pomidory obrane i pokrojone na kawalki
50ml octu jablkowego
75g moreli suszonych pokrojonych(najlepsze takie ciemne, nie konserwowane)
po pol lyzeczki ziarenek gorczycy i soli
50g cukru brazowego melasowego
pieprz
soczewica
200g czarnej soczewicy belugi
mielona kolendra 1 lyzeczka
sol
50g masla
przygotowac chutney:
wszystkie skladniki wrzucic do garnka i gotowac na malym ogniu pod przykryciem az sie ladnie polacza, jesli bedzie trzeba to dolac troche wody, na koniec doprawic jesli trzeba
soczewice oplukac, wrzucic wraz z sola i kolendra do 500ml wody gotowac do miekkosci, w razie potrzeby odcedzic na sicie i dodac maslo i przyprawic sola ziolowa
ja do mojej soczewicy dodalam jednego pora(musial byc poddany przerobce) w piorka, uduszonego na oliwie(nie dodawalam wtedy juz masla) no i resztki ryzu basmati z dnia poprzedniego
bardzo dobre, ciekawe danie, fajne polaczenie smakow, na drugi raz zrobie chutney z podwojnej porcji

