czarna soczewica beluga z pomidorowo-jablkowym

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
chutney
2 cebule w kostke
1 jablko kwaskowe obrane, pokrojone w kostke
2 duze pomidory obrane i pokrojone na kawalki
50ml octu jablkowego
75g moreli suszonych pokrojonych(najlepsze takie ciemne, nie konserwowane)
po pol lyzeczki ziarenek gorczycy i soli
50g cukru brazowego melasowego
pieprz

soczewica
200g czarnej soczewicy belugi
mielona kolendra 1 lyzeczka
sol
50g masla

przygotowac chutney:
wszystkie skladniki wrzucic do garnka i gotowac na malym ogniu pod przykryciem az sie ladnie polacza, jesli bedzie trzeba to dolac troche wody, na koniec doprawic jesli trzeba

soczewice oplukac, wrzucic wraz z sola i kolendra do 500ml wody gotowac do miekkosci, w razie potrzeby odcedzic na sicie i dodac maslo i przyprawic sola ziolowa

ja do mojej soczewicy dodalam jednego pora(musial byc poddany przerobce) w piorka, uduszonego na oliwie(nie dodawalam wtedy juz masla) no i resztki ryzu basmati z dnia poprzedniego

bardzo dobre, ciekawe danie, fajne polaczenie smakow, na drugi raz zrobie chutney z podwojnej porcji
lecker.gif


beluga.jpg
 

Załączniki

  • beluga.jpg
    beluga.jpg
    138.2 KB · Wyświetleń: 3
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy