Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
czarny chleb rosyjski (AgusiaH)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Al_inka" data-source="post: 145" data-attributes="member: 25"><p>Na mniamie AgusiaH podałą kiedyś przepis na:</p><p></p><p>Chleb litewski - składniki:</p><p>1 szkl. maki pszennej chlebowej </p><p>1/2 szkl maki razowej pszennej </p><p>1 szkl. maki zytniej razowej </p><p>1/2 szkl. otrebow owsianych ( lub platkow owsianych zmielonych w mlynku do kawy) </p><p>2 lyzki kminku </p><p>1 szkl. wody </p><p>1 lyzka kawy neski </p><p>1 i 1/2 lyzki gorzkiego kakao </p><p>1/2 lyzki suszonego czosnku </p><p>1/2 lyzki suszonej cebuli </p><p>1 lyzka octu winnego </p><p>2 lyzki oleju </p><p>1 lyzka grubej morskiej soli </p><p>1 lyzka cukru </p><p>2 lyzeczki suszonych drozdzy ( ja dalam mniej 1 i 1/3 ) </p><p></p><p>W odrobinie goracej wody rozpuscic kawe i kakao, dopelnic letnia woda do 1 szkl. Wlac do maszyny. Do wody dodac suszony czosnek i cebule, ocet, olej, sol, cukier. Na to wsypac maki, otreby, kminek, drozdze. Program regular, na 1,5 funta. Kto ma najpierw suche , potem mokre to oczywiscie postepuje odwrotnie. A kto nie ma maszyny : wyrabia ciasto, odstawia na 1 godz do wyrosniecia. Przerzuca do keksowki, w ktorej jeszcze zostawia do wyrosniecia i piecze w 200 st. ok 50 min do 1 godz.</p><p></p><p></p><p>--------------------------------------------------------------------------------</p><p>jest pyszny ja dodawałam czosnek świeży, bo akurat zabrakło mi suszonego. A dziś piekę chleb litewski w wersji jasnej czyli bez kawy i kakao. Tego czosnku wcale tak mocno nie czuć. Oczywiście piekę w maszynie, a nie w piekarniku. Jeżeli nie macie przepisów na nasze chleby z wątku mniamowego "chleb tylko przepisy" to mogę je tu wkleić lub wysłać do chętnych.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Al_inka, post: 145, member: 25"] Na mniamie AgusiaH podałą kiedyś przepis na: Chleb litewski - składniki: 1 szkl. maki pszennej chlebowej 1/2 szkl maki razowej pszennej 1 szkl. maki zytniej razowej 1/2 szkl. otrebow owsianych ( lub platkow owsianych zmielonych w mlynku do kawy) 2 lyzki kminku 1 szkl. wody 1 lyzka kawy neski 1 i 1/2 lyzki gorzkiego kakao 1/2 lyzki suszonego czosnku 1/2 lyzki suszonej cebuli 1 lyzka octu winnego 2 lyzki oleju 1 lyzka grubej morskiej soli 1 lyzka cukru 2 lyzeczki suszonych drozdzy ( ja dalam mniej 1 i 1/3 ) W odrobinie goracej wody rozpuscic kawe i kakao, dopelnic letnia woda do 1 szkl. Wlac do maszyny. Do wody dodac suszony czosnek i cebule, ocet, olej, sol, cukier. Na to wsypac maki, otreby, kminek, drozdze. Program regular, na 1,5 funta. Kto ma najpierw suche , potem mokre to oczywiscie postepuje odwrotnie. A kto nie ma maszyny : wyrabia ciasto, odstawia na 1 godz do wyrosniecia. Przerzuca do keksowki, w ktorej jeszcze zostawia do wyrosniecia i piecze w 200 st. ok 50 min do 1 godz. -------------------------------------------------------------------------------- jest pyszny ja dodawałam czosnek świeży, bo akurat zabrakło mi suszonego. A dziś piekę chleb litewski w wersji jasnej czyli bez kawy i kakao. Tego czosnku wcale tak mocno nie czuć. Oczywiście piekę w maszynie, a nie w piekarniku. Jeżeli nie macie przepisów na nasze chleby z wątku mniamowego "chleb tylko przepisy" to mogę je tu wkleić lub wysłać do chętnych. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
czarny chleb rosyjski (AgusiaH)
Bottom