- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0


Pyszne, czarująco rozpływające się w ustach, bardzo cienkie i kruche ciasteczka o nucie cytrynowej (przepis zaadaptowany i zmodyfikowany z Kuchni Polskiej)
200 g mąki krupczatki
150 g masła
50 g migdałów
1 żółtko
50 g cukru pudru
skórka otarta z cytryny i sok
jajko do smarowania
kruszonka Bajaderki z aromatem migdałowym zamiast cukru waniliowego ( pół kostki rozpuszczonego masła, 100 g cukru, 180 g mąki, aromat migdałowy albo cytrynowy albo rumowy)
migdały w płatkach do posypania
Migdały bez skórki rozdrobnić w malakserze albo innym ustrojstwie. Mąkę PRZESIAĆ! i posiekać z masłem. Dodać żółtko i cukier puder (też najlepiej przesiać), migdały, skórkę i sok. Zagnieść SZYBKO a potem odstawić przykryte ściereczką na parapecie. Rozwałkować, wykroic foremkami kształty (ciasto jest delikatne i szybko sie piecze, wiec lepiej uniknąć foremek w stylu: zajączki, słoniki, spadające gwiazdy: bo ogon gwiazdy albo zajączka i trąba słonia (własnie się zastanawiam, czy słoń ma ogon
Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać część kruszonką a częśc płatkami migdałów
Piec na blaszce pokrytej powłoką nieprzywierającą albo na specjalnej folii silikonowej takej do ciasteczek. Piec w 160 st. aż się upieką. Oczywiście zalezy to od złosliwosci piekarnika, ale powinno trwac góra 10 minut. Ciasteczka potem ładnie wysychaja, więc niech Was nie zwiedzie, że wydają się miekkie podczas wyjmowania z piekarnika.
smacznego!