Czatnej warzywny

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Czatnej warzywny

Wielowarzywny sos do wszystkiego.

15 dag pomidora
15 dag czerwonej papryki
10 dag marchwi
10 dag selera
10 dag kalafiora
10 dag brokułu
10 dag cebuli
10 dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Warzywa umyć, obrać, oczyścić z pestek (z każdym to, co tam potrzeba), pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Cukier wymieszać z przyprawami.
Włożyć wszystkie warzywa do garnka, wlać olej, wodę i połowę cukru z przyprawami. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować, wsypać pozostały cukier z przyprawami i ocet, zagotować powoli (jeśli czatnej jest zbyt płynny, pogotować chwilę do uzyskania właściwej konsystencji). Przełożyć do małych słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.

wychodzi ok. 1100 ml