Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Czatnej warzywny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 16164" data-attributes="member: 108"><p>Czatnej warzywny</p><p></p><p>Wielowarzywny sos do wszystkiego.</p><p></p><p>15 dag pomidora</p><p>15 dag czerwonej papryki</p><p>10 dag marchwi</p><p>10 dag selera</p><p>10 dag kalafiora</p><p>10 dag brokułu</p><p>10 dag cebuli</p><p>10 dag pora (jasnej części)</p><p>2/3 szklanki cukru</p><p>1/2 szklanki wody</p><p>1/2 szklanki octu winnego (6%)</p><p>1/4 szklanki oleju</p><p>1/2 łyżeczki imbiru w proszku</p><p>1/2 łyżeczki pieprzu czarnego</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej</p><p></p><p>Warzywa umyć, obrać, oczyścić z pestek (z każdym to, co tam potrzeba), pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Cukier wymieszać z przyprawami.</p><p>Włożyć wszystkie warzywa do garnka, wlać olej, wodę i połowę cukru z przyprawami. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować, wsypać pozostały cukier z przyprawami i ocet, zagotować powoli (jeśli czatnej jest zbyt płynny, pogotować chwilę do uzyskania właściwej konsystencji). Przełożyć do małych słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.</p><p></p><p>wychodzi ok. 1100 ml</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 16164, member: 108"] Czatnej warzywny Wielowarzywny sos do wszystkiego. 15 dag pomidora 15 dag czerwonej papryki 10 dag marchwi 10 dag selera 10 dag kalafiora 10 dag brokułu 10 dag cebuli 10 dag pora (jasnej części) 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu winnego (6%) 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Warzywa umyć, obrać, oczyścić z pestek (z każdym to, co tam potrzeba), pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Cukier wymieszać z przyprawami. Włożyć wszystkie warzywa do garnka, wlać olej, wodę i połowę cukru z przyprawami. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować, wsypać pozostały cukier z przyprawami i ocet, zagotować powoli (jeśli czatnej jest zbyt płynny, pogotować chwilę do uzyskania właściwej konsystencji). Przełożyć do małych słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować. wychodzi ok. 1100 ml [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Czatnej warzywny
Top
Bottom