Czekolada meksykańska

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Kiedy zamieszczałam tutaj dość dawno temu czekoladę z chili, zastanawiałam się z kilkoma osobami, jaki byłby jej smak ze śmietanką czy mlekiem. Doszłyśmy do wniosku, że to do siebie nie pasuje - aż do dziś. Wiedziałam, że nie zasnę, więc zabrałam się do zrobienia sobie czegoś na pocieszenie. Wybrałam ze spotkań z przyprawami, dodatku do GW, czekoladę meksykańską. Składniki proste, wszystko było w domu. Przepis dla 4 osób, ja zrobiłam sobie aż z połowy porcji. Do rana wystarczy.
Składniki
5 łyżek kakao naturalnego
1 łyżka mąki
5 łyżek cukru
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych gożdzików (utarłam je w porcelanowym możdzierzu)
1 łyżeczka mielonej papryki chilli
1 szklanka wody
3 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta gałki muszkatołowej

Wymieszać kakao, mąkę, cukier, mielony cynamon, gożdziki i chilli, rozetrzeć z wodą i wlać do garnka. Podgrzewać prawie do wrzenia. Cały czas mieszając trzepaczką powoli wlewamy mleko. Ponownie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia (stale mieszałam), pozostawiając na ogniu jakieś 5 minut. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Czekoladę wlać do filiżanek, udekorować czapeczką bitej smietany, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Wyborna.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy