Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Czekolada plastyczna do wykonania róż
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 852534" data-attributes="member: 15338"><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">1/4 kostki margaryny,</li> <li data-xf-list-type="ul">80 ml wody,</li> <li data-xf-list-type="ul">1/2 szkl mąki,</li> <li data-xf-list-type="ul">cukier puder</li> </ul><p>Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.</p><p> Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.</p><p> </p><p> Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.</p><p> Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.</p><p> Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.</p><p> </p><p> Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor)</p><p> </p><p> I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.</p><p> </p><p> Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko.</p><p> </p><p> Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.</p><p> Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.</p><p></p><p>[ATTACH=full]41337[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]41336[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]41333[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]41342[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]41343[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]41338[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 852534, member: 15338"] [LIST][*]1/4 kostki margaryny, [*]80 ml wody, [*]1/2 szkl mąki, [*]cukier puder [/LIST] Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder. Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób. Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor) I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę. [ATTACH=full]41337[/ATTACH] [ATTACH=full]41336[/ATTACH] [ATTACH=full]41333[/ATTACH] [ATTACH=full]41342[/ATTACH] [ATTACH=full]41343[/ATTACH] [ATTACH=full]41338[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Czekolada plastyczna do wykonania róż
Top
Bottom