Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Czekoladki z nadzieniem pomarańczowo-kardamonowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="aga9999" data-source="post: 782579" data-attributes="member: 2169"><p>Pomysł na nie zaczerpnęłam z <a href="http://www.gastronomiaycia.com/2008/03/15/receta-bombones-de-ganache-de-cardamomo/" target="_blank">tej strony</a>. Trudno mi określić proporcje, gdyż robiłam trochę na oko.</p><p></p><p>Składniki na około 30 czekoladek (24 małe serca, 6 diamencików):</p><p></p><p>* około 300g gorzkiej czekolady,</p><p>* około 100ml śmietanki kremówki 30%,</p><p>* 5 owoców kardamonu zielonego,</p><p>* 2-3 łyżki rumu (wg gustu),</p><p>* skórka starta z 1 pomarańczy.</p><p></p><p>1. 1-1,5 tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki (polecam tłuczek do mięsa) i rozpuścić na parze.</p><p>2. Przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie foremki czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka minut.</p><p>3. Powtórzyć punkt 2.</p><p>4. 150g czekolady rozdrobnić podobnie jak w punkcie 1.</p><p>5. Śmietankę zagotować razem z ziarenkami kardamonu. Zdjąć z ognia, przefiltrować i połączyć z czekoladą. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodać rum oraz skórkę z pomarańczy (ponieważ aromat korzenny był wg mojego gustu mało wyrazisty, dodałam jeszcze solidną szczyptę świeżo roztartych w moździerzu ziaren kardamonu).</p><p>6. Napełnić foremki nadzieniem (do 3/4 pojemności). Następnie przykryć nadzienie warstwą rozpuszczonej czekolady. Zebrać nadmiar np nożem. Wstawić do lodówki. Gdy stwardnieją (nie trwa to długo) wyjąć z foremki i gotowe. </p><p></p><p>[ATTACH=full]35685[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]35686[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="aga9999, post: 782579, member: 2169"] Pomysł na nie zaczerpnęłam z [URL="http://www.gastronomiaycia.com/2008/03/15/receta-bombones-de-ganache-de-cardamomo/"]tej strony[/URL]. Trudno mi określić proporcje, gdyż robiłam trochę na oko. Składniki na około 30 czekoladek (24 małe serca, 6 diamencików): * około 300g gorzkiej czekolady, * około 100ml śmietanki kremówki 30%, * 5 owoców kardamonu zielonego, * 2-3 łyżki rumu (wg gustu), * skórka starta z 1 pomarańczy. 1. 1-1,5 tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki (polecam tłuczek do mięsa) i rozpuścić na parze. 2. Przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie foremki czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka minut. 3. Powtórzyć punkt 2. 4. 150g czekolady rozdrobnić podobnie jak w punkcie 1. 5. Śmietankę zagotować razem z ziarenkami kardamonu. Zdjąć z ognia, przefiltrować i połączyć z czekoladą. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodać rum oraz skórkę z pomarańczy (ponieważ aromat korzenny był wg mojego gustu mało wyrazisty, dodałam jeszcze solidną szczyptę świeżo roztartych w moździerzu ziaren kardamonu). 6. Napełnić foremki nadzieniem (do 3/4 pojemności). Następnie przykryć nadzienie warstwą rozpuszczonej czekolady. Zebrać nadmiar np nożem. Wstawić do lodówki. Gdy stwardnieją (nie trwa to długo) wyjąć z foremki i gotowe. [ATTACH=full]35685[/ATTACH] [ATTACH=full]35686[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Czekoladki z nadzieniem pomarańczowo-kardamonowym
Bottom