Czekoladowa kolczatka

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Ciasto najlepiej piec w podłużnej formie z wypukłym - półokrągłym dnem. Napełniamy do 3/4 wyskości.

Składniki:
100 g czekolady
140 g masła
szczypta soli
150 g cukru pudru
6 jajek - osobno białka i żółtka
50 g bułki tartej
50 g zmielonych migdałów
50 g mąki pszennej
100 g czekolady na polewę + łyżka masła
50 g całych migdałów - do przybrania

Wykonanie:
1. Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
2. Masło i 50 g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżce roztopionej czekolady.
3. Białka posolić i ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcąca.
4. Do piany dodać bułkę tartą wymieszaną z mąką, mielonymi migdałami i kremem czekoladowym, lekko wymieszać, wlać do formy i piec 55 minut w 190 C (w piecyku gazowym st. 3).
5. Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. W ciasto wbijać migdały pokrojone na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową. Lub na odwrót - najpierw polać polewą, a potem wbić migdały.

Ciasto można zamrozić całe lub w kawałkach bez polewy do 10 miesięcy.
Wychodzi 20 kawałków, każdy po 181 kcal.

Smacznego!

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Robiłam kilka razy takie ciasto - znałam je pod inna nazwą. Z tego, co pamiętam, to nie dawałam do środka bułki tartej, tylko duuuużo orzechów. Poszukam i wklepię.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,807
0
0
Ja znam pod nazwa jeza.

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Obiecałam - wklejam

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28109

Różnią się jeszcze tym, że ja znam wersję z kawałkami czekolady w cieście - jak jst jeszcze ciepłe, to przyjemnie rozpuszcza się w ustach ta czekolada.
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy