- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Jadłam u teściowej
Palce lizać
Ciasto:
6 jajek
180 g cukru
40 g kakao
1 łyżka mąki pszennej
Ponadto:
200 ml kremówki
1 łyżeczka cynamonu
200 ml dżemu wiśniowego
cukier puder
Składniki na formę 30 x 40 cm.
Żółtka ubić z cukrem.
Mąkę wymieszać z kakao, połączyć z ubitymi żółtkami. Białka ubić i dodać do masy.Wlać do formy.
Piec w dolnej części piekarnika ok 15 - 20 min w 200 st.
Ciasto wyłożyć na papier posypany cukrem pudrem. Studzić pod przykryciem.
Śmietankę ubić, dodać cynamon.
Na cieście rozsmarować dżem, przykryć bitą śmietaną. Zwinąć ciasto w roladę (od krótszego boku). Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.
Kroić ukośnie.


Ciasto:
6 jajek
180 g cukru
40 g kakao
1 łyżka mąki pszennej
Ponadto:
200 ml kremówki
1 łyżeczka cynamonu
200 ml dżemu wiśniowego
cukier puder
Składniki na formę 30 x 40 cm.
Żółtka ubić z cukrem.
Mąkę wymieszać z kakao, połączyć z ubitymi żółtkami. Białka ubić i dodać do masy.Wlać do formy.
Piec w dolnej części piekarnika ok 15 - 20 min w 200 st.
Ciasto wyłożyć na papier posypany cukrem pudrem. Studzić pod przykryciem.
Śmietankę ubić, dodać cynamon.
Na cieście rozsmarować dżem, przykryć bitą śmietaną. Zwinąć ciasto w roladę (od krótszego boku). Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.
Kroić ukośnie.