- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Z „Czekolady” z Kuchennej Półeczki - strona 80 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Posmarować cienko olejem 4 foremki (najlepiej z dziurką ; -)
100 g mąki i 2 łyżki kakao przesiać do ogrzanej miski
Dodać paczuszkę suchych drożdży (7 g)
Szczyptę soli, łyżkę cukru i 40 g startej czekolady deserowej.
Oddzielnie ubić 2 jajka z 3 łyżkami mleka i 55 g stopionego masła.
Obie masy połączyć i ucierać mikserem przez 10 minut
Wlać ciasto do foremek (napełnić do połowy), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia.
Piec 15 minut
Przygotować SYROP do nasączenia
4 łyżki płynnego miodu podgrzać z 2 łyżkami wody i 4 łyżkami rumu. (ja dodałam jeszcze
sok wyciśnięty z pomarańczy i odrobinę cytryny)
Ciastka wyjąc z piekarnika, wyciągnąć z foremek, położyć na metalowej kratce, pod którą
warto ustawić jakieś naczynie na spływający syrop.. Nasączać ciastka syropem. Zostawić
na jakieś 2 h, zebrać syrop , który zgromadził się w naczyniu i ponownie polać nim ciastka
Podawać np. z bitą śmietaną.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Posmarować cienko olejem 4 foremki (najlepiej z dziurką ; -)
100 g mąki i 2 łyżki kakao przesiać do ogrzanej miski
Dodać paczuszkę suchych drożdży (7 g)
Szczyptę soli, łyżkę cukru i 40 g startej czekolady deserowej.
Oddzielnie ubić 2 jajka z 3 łyżkami mleka i 55 g stopionego masła.
Obie masy połączyć i ucierać mikserem przez 10 minut
Wlać ciasto do foremek (napełnić do połowy), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia.
Piec 15 minut
Przygotować SYROP do nasączenia
4 łyżki płynnego miodu podgrzać z 2 łyżkami wody i 4 łyżkami rumu. (ja dodałam jeszcze
sok wyciśnięty z pomarańczy i odrobinę cytryny)
Ciastka wyjąc z piekarnika, wyciągnąć z foremek, położyć na metalowej kratce, pod którą
warto ustawić jakieś naczynie na spływający syrop.. Nasączać ciastka syropem. Zostawić
na jakieś 2 h, zebrać syrop , który zgromadził się w naczyniu i ponownie polać nim ciastka
Podawać np. z bitą śmietaną.
