- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt. "Desery"
Składniki:
450 g czekolady połamanej na kawałki
450 g masła pokrojonego w kostkę
200 g cukru
250 ml śmietany
8 jajek
Polewa czekoladowa:
175 g czekolady w kawałkach
30 g masła
3 łyżki mleka
2 łyżki złotego syropu
Piekarnik nagrzać do 180*C. Wyłozyc papierem tortownicę o średnicy 23 cm.
Na małym ogniu rozpuścić masło, dodać czekoladę, śmietanę i cukier, mieszając ciągle do rozpuszczenia. W dużej misce roztrzepać lekko jajka. Jeszcze ciepłą masę czekoladową wlewać powoli do jajek ciągle miksując na małych obrotach. Przelać masę przez sitko do tortownicy. Piec ok. 45 minut, lub aż patyczek wbity 5 cm od brzegu będzie czysty. Po ostudzeniu ciasto owinięte folią wstawić na min. 6 godzin do lodówki.
Na polewę stopić na malutkim ogniu masło z czekoladą, dodać mleko i syrop, wymieszać i rozsmarować na cieście.
Można przybrać ciasto bitą śmietaną i kandyzowanymi fiołkami.
Moje uwagi:
- użyłam wedlowskiej czekolady Jedyna o zawartości kakao 51%
- śmietanę wzięłam 18% słodką z kartonika
- do polewy zamiast złotego syropu użyłam syropu kukurydzianego, można zastąpić roztworem glukozy lub miodem
- wierzch jest przybrany ażurkami z białej kuwetury
- zdjęcia wnętrza być może będą później
Składniki:
450 g czekolady połamanej na kawałki
450 g masła pokrojonego w kostkę
200 g cukru
250 ml śmietany
8 jajek
Polewa czekoladowa:
175 g czekolady w kawałkach
30 g masła
3 łyżki mleka
2 łyżki złotego syropu
Piekarnik nagrzać do 180*C. Wyłozyc papierem tortownicę o średnicy 23 cm.
Na małym ogniu rozpuścić masło, dodać czekoladę, śmietanę i cukier, mieszając ciągle do rozpuszczenia. W dużej misce roztrzepać lekko jajka. Jeszcze ciepłą masę czekoladową wlewać powoli do jajek ciągle miksując na małych obrotach. Przelać masę przez sitko do tortownicy. Piec ok. 45 minut, lub aż patyczek wbity 5 cm od brzegu będzie czysty. Po ostudzeniu ciasto owinięte folią wstawić na min. 6 godzin do lodówki.
Na polewę stopić na malutkim ogniu masło z czekoladą, dodać mleko i syrop, wymieszać i rozsmarować na cieście.
Można przybrać ciasto bitą śmietaną i kandyzowanymi fiołkami.
Moje uwagi:
- użyłam wedlowskiej czekolady Jedyna o zawartości kakao 51%
- śmietanę wzięłam 18% słodką z kartonika
- do polewy zamiast złotego syropu użyłam syropu kukurydzianego, można zastąpić roztworem glukozy lub miodem
- wierzch jest przybrany ażurkami z białej kuwetury
- zdjęcia wnętrza być może będą później

Ostatnią edycję dokonał moderator: