Czekoladowe ciasto z kawą na Chanuka

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Czekoladowe ciasto z kawą na Chanuka.
Bardzo smaczne, puszyste.

hanukkah_cake.JPG

ciasto:

450 g mąki pszennej
150-200 g cukru
1 jajko
1 białko
4 pełne łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150 ml maślanki
125 ml oleju
10 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonych w 100 ml wody


polewa:

3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Jajko i białko utrzeć z cukrem. Dodać maślankę, kawę i olej. Następnie dodać cynamon, sól i mąkę. Dobrze zmiksować.
Dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać powtórnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 45 min. ( do suchego patyczka)

Piekłam w formie 14 x 25 cm.

Kiedy ciasto się upiecze, wystudzić je na kratce.
W tym czasie przygotować polewę.
W rondelku rozpuścić wszystkie składniki.
Mieszać energicznie przez ok. minutę, aż polewa zgęstnieje i będzie błyszcząca.
Od razu dekorować ciasto, ponieważ szybko zastyga.

Ja oprócz polewy posypałam ciasto cukrem pudrem.
 

Załączniki

  • hanukkah_cake.JPG
    hanukkah_cake.JPG
    109.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mi - czuć kawę
icon_question.gif

Czukuladowe lubię ciasta a za kawowymi rzeczami nie przepadam raczej
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Czuć leciutko. Kawa się w nim nie narzuca.
Następnym razem dam jej zdecydowanie więcej
icon_cool.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Ładne. I pewnie wilgotne, bo z maślanką. I pewnie pyszne, bo z kawą.
Mam chęć się skusić, tylko zamiast kakao dałabym czekoladę.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To prawda, Joanno, wilgotne i ładnie się trzyma, jeśli chodzi o świeżość. Kawy można dać śmiało więcej - w każdym razie ja tak następnym razem zrobię, bo aktualnie jest dość delikatna.
To dobry pomysł z tą czekoladą, na pewno będzie jeszcze lepsze.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Mam jeszcze pytanie odnośnie mąki.
Zajrzałam do źródłowego linku i tam jest w składnikach 1 i 1/4 szklanki mąki.
Zważyłam - to daje ok. 195 -200 g.
A u Ciebie jest 450 g... Pomyłka czy świadoma zmiana przepisu?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Świadoma. Uznałam, ze wyjdzie zbyt płynne. Moje stanowiło masę gęstości śmietany. Ciasto jest bardzo wilgotne, i uważam, że dobrze wyszło - obawiam się, że z rzadszego mógł by wyjść zakalec, a tego nie chciałam.
W przepisie są tez równe ilości maślanki i wody. Ja zwiększyłam ilość maślanki a zmniejszyłam wody - wolę w cieście maślankę, niż wodę
icon_smile.gif


Generalnie jestem z niego bardzo zadowolona, tylko na drugi raz zwiększę ilość kawy.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Dziękuję za wyjaśnienia. Różnica jest znaczna, stąd moje wahanie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Oczywiście, zawsze lepiej się upewnić
icon_smile.gif

Jak chcesz, możesz spróbować z mniejszą ilością maki.
w każdym razie - mogę powiedzieć, że gęstość śmietany się sprawdza.

Oprócz tej kawy, którą wg. mnie spokojnie można dać podwójne ( napisali "mocna" - 10 łyżeczek to już jest mocna, moim zdaniem.) dam jeszcze ta czekoladę, o której wspominałaś.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Dzięki za rady. Na pewno się z nim kiedyś zmierzę.
Miałam nawet ochotę je upiec dzisiaj, ale musiałam się "zaopiekować" dwoma bardzo dojrzałymi bananami.
icon_wink.gif
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,420
2,354
113
Zrobilam z jogurtem
icon_smile.gif


Mała_Mi @ 22 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=903212Świadoma. Uznałam, ze wyjdzie zbyt płynne. Moje stanowiło masę gęstości śmietany. Ciasto jest bardzo wilgotne, i uważam, że dobrze wyszło - obawiam się, że z rzadszego mógł by wyjść zakalec, a tego nie chciałam.
W przepisie są tez równe ilości maślanki i wody. Ja zwiększyłam ilość maślanki a zmniejszyłam wody - wolę w cieście maślankę, niż wodę
icon_smile.gif
Uzylam mniejszej ilosci maki, tak jak w oryginalnym przepisie. Najpierw zmieszalam ze soba skladniki suche (tak jak w przepisie angielskim), oddzielnie ubilam jajka, dodalam jogurt, olej i kawe. Aha, uzylam brazowego cukru.
konsystencja byla moim zdaniem dobra - jak smietana. Ciasto przed pieczeniem b. smaczne
icon_mrgreen.gif
lecker.gif

Teraz sie piecze - zobaczymy co wyszlo.
 

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
Krystyna9 @ 22 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=903345a ja myślałam jeszcze o kefirze. Może byc ?
Fajny przepis, zapisałam sobie.

Nie wiem, czy mogę się wypowiadać za autorkę wątku, ale z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jogurtu i maslanki używam w kuchni zamiennie. Więc wg mnie nie byłoby problemu z uzyciem ich do tego ciasta. tylko czy kefir nie byłby zbyt kwaśny?
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,420
2,354
113
Wlasnie sprobowalam. Wilgotne, fajna konsystencja, pachnie bosko. Jak dla mnie troche nieslodkie - duzo bylo kakao i kawy, moze to dlatego. Pasowaloby mi z jakas bita smietana na przyklad
icon_smile.gif
Nie robilam polewy - moze to tez podniosloby slodkosc ciasta
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To odpowiadam hurtem
icon_smile.gif
- ja uważam, że nadaje sie zarówno kefir jak i jogurt. tyle, że zwiększałabym ilość cukru, bo to jednak produkty kwaskowe.

Aniutka - ogromnie się cieszę, że wypróbowałaś
icon_biggrin.gif
Mnie akurat odpowiada, ze nie jest tak bardzo słodkie, ale wiadomo, każdy ilość cukru daje wg. własnego gustu. Jeśli dla Ciebie jest go za mało, proponuję dorobić polewę, albo przynajmniej na szybko pokryć ciasto lukrem.
Co do bitej śmietany - jestem jak najbardziej za! Będzie na pewno pyszne
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy