100 g gorzkiej czekolady (70% kakao0
80 g masła
115 g mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (dałam niecałą łyżeczkę)
115 g mielonych migdałów
115 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
3 żółtka
180 ml tłustego mleka
100 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki ( u nas zamiast bitej śmietany były lody śmietankowe)
kilka pomarańczy (zetrzeć z nich skórkę)
Pomarańcze obrać ze skóry i z błonki. Pokroić na plastry. Sok zachować
piekarnik rozgrzać do 200 stopni
wnętrze foremki (lub foremek) posmarować masłem.
Czekoladę połamać i rozpuścić na parze. dodać resztę masła
Do miski:
przesiana mąka + proszek do pieczenia + migdały + 1/2 porcji cukru + sól + jajka + żółtka + skórka z pomarańczy + mleko. Ubić na jednolita masę.
Wlać czekoladę
połączyć
przelać masę do foremki / foremek
Do masy powtykać kawałki białej czekolady
Piec 16 - 20 minut
Brzegi powinny być twardawe, wnętrze miękkie,
w tzw. międzyczasie podgrzać resztę cukru z 6 łyżkami wody -> zrobić karmel
zdjąć z ognia
wlać sok pozostały po obieraniu i krojeniu
wymieszać
Karmelem polać pomarańcze