czekoladowe clafoutis + pomarańcze w karmelu

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
http://www.jamieoliver.com/recipes/dessert...caramelized_ora

zaraz przetłumaczę
BFHAgwxV4gks1nl3PB.jpg


euWMeR422gvbxPuqBB.jpg


aW3vTSnBmIq4sL1KvB.jpg


a małych naczyniach piec krócej
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Widzialam to wczoraj 'na Gazecie' i chcialam podpytac co i jak
icon_wink.gif

wiec czekam na szczegoly.
mniam.gif
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao0
80 g masła
115 g mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (dałam niecałą łyżeczkę)
115 g mielonych migdałów
115 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
3 żółtka
180 ml tłustego mleka
100 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki ( u nas zamiast bitej śmietany były lody śmietankowe)
kilka pomarańczy (zetrzeć z nich skórkę)

Pomarańcze obrać ze skóry i z błonki. Pokroić na plastry. Sok zachować

piekarnik rozgrzać do 200 stopni
wnętrze foremki (lub foremek) posmarować masłem.

Czekoladę połamać i rozpuścić na parze. dodać resztę masła

Do miski:
przesiana mąka + proszek do pieczenia + migdały + 1/2 porcji cukru + sól + jajka + żółtka + skórka z pomarańczy + mleko. Ubić na jednolita masę.
Wlać czekoladę
połączyć
przelać masę do foremki / foremek

Do masy powtykać kawałki białej czekolady

Piec 16 - 20 minut
Brzegi powinny być twardawe, wnętrze miękkie,


w tzw. międzyczasie podgrzać resztę cukru z 6 łyżkami wody -> zrobić karmel
zdjąć z ognia
wlać sok pozostały po obieraniu i krojeniu
wymieszać

Karmelem polać pomarańcze
 

mayus007

Member
Lip 18, 2007
419
0
0
czekolada i pomarańcze to obok czekolady i chili moje ulubione połączenie. musi być boskie. czyli do wypróbowania przy najbliższej okazji:>
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy