Czekoladowe clafoutis z owocami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Przepis pochodzi z książki Chocolat Enrica Lanlarda

Pierwszy raz trzymałam się ściśle (no prawie, bo nie dodałam cynamonu) jego wskazówek, drugi coś tam zmieniłam
icon_smile.gif

Pierwsza była wersja z gruszkami, druga z truskawkami. Druga bardziej nam zasmakowała.


250 g gorzkiej czekolady - ja użyłam 70% z malinami
4 jajka
1 łyżeczka ekstaktu waniliowego ( w oryginale 1 łyżeczka cynamonu)
50 g mąki
50 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
200 ml mleka
1 łyżka cukru (w oryginalnym przepisie jej nie ma)
ciut cukru do posypania formy
ciut masła
400 g truskawek (lub 4 gruszki)
cukier puder (u E.L go nie ma)


Piekarnik rozgrzac do 180 stopni (160 z termoobiegiem)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
1,5 litrową formę wysmarować masłem i posypać cukrem

Mąkę (i cynamon) przesiać do miski. Wbić jajka, wlać śmietanę, mleko i ekstrakt. Ubić. Masa będzie rzadka.
Wlać przestudzoną czekoladę
Porządnie połączyć.
Masę wlać do formy, powtykać kawałki owoców.
Wstawić do piekarnika na około 35 minut.
Środek ma być płynny.
E.L. sugeruje, żeby deser wystudzić i wstawić do lodówki.
Zignorowaliśmy to polecenie i wyjadaliśmy jeszcze ciepły.
clafoutis%20(38).JPG


wersja z gruszką też dobra, ale nie aż tak dobra jak z truskawkami.
Następna będzie malinowa
clafoutis%20(15).JPG
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy