- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Czekoladowe kółka
Przepis z książki ,,Nakarmić duszę"
20 dag polewy z mlecznej czekolady-ja wzięłam dwie gorzkie czekolady 70 % kakao
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
Szczypta soli
1łyżeczka zmielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
5 dag zmielonych migdałów
Polowe polewy roztopić i przestudzić .Mąkę , zagnieść z masłem cukrem, solą, kardamonem, cynamonem, migdałami , dodać czekoladę roztopiona i zagnieść ciasto. Utworzyć wałek ( ja zrobiłam dwa krótsze) zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodowce 30 minut ( ja na pewno dłużej chłodziłam tak z 2 godziny).Ciasto pokroić w plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia( uwaga mi bardzo się rozlały ciasteczka wiec watro robić duże odstępy) i piec 1 175 stopniach c( moja druga blaszka z ciasteczkami piekła się 200stopniach i ta temperatura mi bardziej odpowiada) ok. 10-15 minut. Wystudzić , polać do polowy roztopioną polewą (czekoladą) i jak zastygnie przełożyć do puszki lub jeść

Przepis z książki ,,Nakarmić duszę"
20 dag polewy z mlecznej czekolady-ja wzięłam dwie gorzkie czekolady 70 % kakao
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
Szczypta soli
1łyżeczka zmielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
5 dag zmielonych migdałów
Polowe polewy roztopić i przestudzić .Mąkę , zagnieść z masłem cukrem, solą, kardamonem, cynamonem, migdałami , dodać czekoladę roztopiona i zagnieść ciasto. Utworzyć wałek ( ja zrobiłam dwa krótsze) zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodowce 30 minut ( ja na pewno dłużej chłodziłam tak z 2 godziny).Ciasto pokroić w plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia( uwaga mi bardzo się rozlały ciasteczka wiec watro robić duże odstępy) i piec 1 175 stopniach c( moja druga blaszka z ciasteczkami piekła się 200stopniach i ta temperatura mi bardziej odpowiada) ok. 10-15 minut. Wystudzić , polać do polowy roztopioną polewą (czekoladą) i jak zastygnie przełożyć do puszki lub jeść
