- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki 'Kuchnia Domowa' Le Cordon Bleu.
Pachnące, bardzo czekoladowe ciasto z chrupiącą skorupką na wierzchu przypominającą bezy. Można zrobić z polewą lub bez.
W oryginale piecze się ciasto w kwadratowej formie o boku 20 cm, ja jednak upiekłam je w formie mufinkowej.
50 g czekolady gorzkiej
200 g masła
200 g cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g orzechów włoskich posiakanych lub rodzynek (opcjonalnie)
Pomada:
100 ml gęstej śmietany (użyłam 30%)
100 g ciemnej czekolady (użyłam 70%)
40 g masła
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C.
Czekoladę włożyć do miseczki. W garnku rozgrzać wodę, ustawić na nim miseczkę i rozpuścić czekoladę.
Masło utrzeć z cukrem i wanilią.
Dodawać stopniowo lekko ubite jajka, następnie czekoladę.
Do miski przesiać mąkę, sól i proszek oraz orzechy/rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć albo do kwadratowej formy o boku 20 cm, wysmarowanej masłem albo do muffinkowej formy.
Piec ok. 30 minut, sprawdzając patyczkiem - jeśli jest suchy, należy przerwać pieczenie.
Wyjąć ciasto i ostudzić przed smarowaniem pomadą.
Pomada:
W garnku rozgrzać śmietanę. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać masło. Dokładnie wymieszać, przestudzić i lekko schłodzić w lodówce.
Smarować ostudzone ciasto, włożyć do lodówki, by pomada zastygła.
Moje mufinki są udekorowane tureckimi galaretkami pokrojonymi w paseczki.
Smacznego!
Pachnące, bardzo czekoladowe ciasto z chrupiącą skorupką na wierzchu przypominającą bezy. Można zrobić z polewą lub bez.
W oryginale piecze się ciasto w kwadratowej formie o boku 20 cm, ja jednak upiekłam je w formie mufinkowej.

50 g czekolady gorzkiej
200 g masła
200 g cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g orzechów włoskich posiakanych lub rodzynek (opcjonalnie)
Pomada:
100 ml gęstej śmietany (użyłam 30%)
100 g ciemnej czekolady (użyłam 70%)
40 g masła
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C.
Czekoladę włożyć do miseczki. W garnku rozgrzać wodę, ustawić na nim miseczkę i rozpuścić czekoladę.
Masło utrzeć z cukrem i wanilią.
Dodawać stopniowo lekko ubite jajka, następnie czekoladę.
Do miski przesiać mąkę, sól i proszek oraz orzechy/rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć albo do kwadratowej formy o boku 20 cm, wysmarowanej masłem albo do muffinkowej formy.
Piec ok. 30 minut, sprawdzając patyczkiem - jeśli jest suchy, należy przerwać pieczenie.
Wyjąć ciasto i ostudzić przed smarowaniem pomadą.
Pomada:
W garnku rozgrzać śmietanę. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać masło. Dokładnie wymieszać, przestudzić i lekko schłodzić w lodówce.
Smarować ostudzone ciasto, włożyć do lodówki, by pomada zastygła.
Moje mufinki są udekorowane tureckimi galaretkami pokrojonymi w paseczki.
Smacznego!