weerka @ 8 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1102421Nie wiem czy ziemne wytrzymają wbijanie wykałaczki w bok![]()
A karmel bardzo prosto-wsypujesz zwykły cukier kryształ (np.pół szklanki) ,do garnuszka albo na patelnię,podgrzewasz na małym ogniu ,bez mieszania łyżką,można ewentualnie poruszać garnkiem .
Obserwujesz jak się powolutku topi,i pilnujesz ,żeby się nie zaczął dymić, bo wtedy to znak że się przypalił i będzie gorzki.
Nie dotykasz też językiem, ani palcami żeby sobie ciała nie usmażyć.
Jak zastygnie zrobi się twardy,więc orzechy trzeba moczyć w takim wrzącym.
poprawka-doczytałam. zanurza się orzeszki jak karmel zestawiony juz z ognia zaczyna lekko gęstnieć.Dziękuje za odpowiedź. Juz testowałam a jak sie robi karmel poszperałam w necie . Tak też myślałam , że z z ziemnymi nie da rady
. Donosze że zrobienie takich eleganckich i efektownych dekoracji to nie prosta sprawa . Totalna masakra . Wielki ukłon w strone tych , którym się udaje
.![]()
Ja poparzyłam paluchy , jęzor do dziś mam odretwiały ( chciałam sprawdzić jak smakuje - kolejny dowód mojej głupoty ) .Karmel też nie chciał ze mną współpracować![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.