Czekoladowy fondant

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
fondant1.jpg

Swietny przepis Ramsaya na czekoladowy fondant. Bardzo prosty i szybki, mozna mrozic, moze stac w lodowce przez noc zanim wrzuci sie do piekarnika

Skladniki:
- 200g dobrej gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- 200g masla pokrojonego na kawalki
- 200g cukru (golden caster sugar)
- 4 jajka + 4 zoltka
- 200g maki

maslo i kakao do wysypania foremek. Podawac z lodami.

Przygotowanie:
1. Rozpusc czekolade i maslo w rondelku na malym ogniu lub w kapieli wodnej
2. W miedzyczasie ubij jajka, zoltka i cukier na puch. Dodaj make
3. Do jajek dodaj roztopiona czekolade i maslo (powoli)
4. Przelej miksture do foremek (w tym momencie moze byc zamrozona lub wlozona do lodowki i uzyta nastepnego dnia). Gordon podaje ze nalezy je schlodzic conajmniej 20 min (mnie sie o tym kroku zapomnialo
icon_mrgreen.gif
)
5. Piec w 180C 10-12 min - do momentu gdy wierzch sie zetnie i zacznie odchodzic od brzegow foremki. Dla zamrozonych dodac 5min do czasu pieczenia
6. Odczekac 2 min i delikatnie wyjac fondant

Mialam foremki silikonowe wiec u mnie bez problemu wychodzilo. Jezeli ktos ma metalowe Gordon radzi zeby najpierw wysmarowac je maslem i obsypac kakao, wlozyc na chwile do lodowki i jeszcze raz obsypac kakao.

SMACZNEGO

fondant.jpg



 

Załączniki

  • fondant1.jpg
    fondant1.jpg
    56.7 KB · Wyświetleń: 12
  • fondant2.jpg
    fondant2.jpg
    75.1 KB · Wyświetleń: 2
  • fondant.jpg
    fondant.jpg
    48.5 KB · Wyświetleń: 11

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Kiiri, zdjęcia są mistrzowskie. Z jakim aparatem pracujesz?
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Kolory wyszly ladne bo robilam zdjecia na balkonie (w -23C mrozie
icon_mrgreen.gif
) sasiedzi sie pewnie pukali w glowe
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy