Z przepisu Ilki76 (zresztą piecze wspaniałe ciasta
)
Składniki:
- 1 litr smietany kremówki
- 6 czubatych łyzeczek żelatyny
- po tabliczce (100g) czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej
- autorka podaje, iz mozna dodac do kazdej warstwy po łyzce cukru pudru - nie
dałam, jest wystarczajaco słodkie
Czekolade połamać, każdą rozpuscić w osobnym naczyniu, zostawic do ostygnięcia
(ja rozpuściłam w mikrofali).
Zelatyne rozpuścic w goracej wodzie. Ja kazde 2 czubate łyzeczki żelatyny
rozpusciłam w 1/5 - 1/4 szklanki goracej wody, w osobnych kubeczkach.
Kremówke ubić, podzielic na 3 równe częsci.
Jedna część kremówki delikatnie wymieszać z rozpuszczona białą czekoladą,
nastepnie z żelatyną. Wylac do formy, odstawic na chwilę do lodówki by stężała.
Powtórzyc proces z czekoladą mleczną i gorzką.
Całość odstawić na kilka godzin do lodówki. Moja forma miała wymiary 22x13 cm,
była wypełniona po brzegi.
BARDZO WAZNA UWAGA: wszystkie składniki muszą byc wystygnięte, zamim sie je
bedzie mieszać, inaczej się zwarzą, mieszać DELIKATNIE I POWOLI, dodając
czekolade i żelatynę STOPNIOWO. (mi sie pierwsza warstwa zwarzyła, musiałam
robic jeszcze raz)
Mus jest słodki, choć nie bardzo, troche wygląda jak lody. Jeśli ktoś nie lubi
takich połaczeń, niech lepiej zrezygnuje
)
Smacznego
Składniki:
- 1 litr smietany kremówki
- 6 czubatych łyzeczek żelatyny
- po tabliczce (100g) czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej
- autorka podaje, iz mozna dodac do kazdej warstwy po łyzce cukru pudru - nie
dałam, jest wystarczajaco słodkie
Czekolade połamać, każdą rozpuscić w osobnym naczyniu, zostawic do ostygnięcia
(ja rozpuściłam w mikrofali).
Zelatyne rozpuścic w goracej wodzie. Ja kazde 2 czubate łyzeczki żelatyny
rozpusciłam w 1/5 - 1/4 szklanki goracej wody, w osobnych kubeczkach.
Kremówke ubić, podzielic na 3 równe częsci.
Jedna część kremówki delikatnie wymieszać z rozpuszczona białą czekoladą,
nastepnie z żelatyną. Wylac do formy, odstawic na chwilę do lodówki by stężała.
Powtórzyc proces z czekoladą mleczną i gorzką.
Całość odstawić na kilka godzin do lodówki. Moja forma miała wymiary 22x13 cm,
była wypełniona po brzegi.
BARDZO WAZNA UWAGA: wszystkie składniki muszą byc wystygnięte, zamim sie je
bedzie mieszać, inaczej się zwarzą, mieszać DELIKATNIE I POWOLI, dodając
czekolade i żelatynę STOPNIOWO. (mi sie pierwsza warstwa zwarzyła, musiałam
robic jeszcze raz)
Mus jest słodki, choć nie bardzo, troche wygląda jak lody. Jeśli ktoś nie lubi
takich połaczeń, niech lepiej zrezygnuje

Smacznego
