Czekoladowy sernik nowojorski

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Klasyczny sernik nowojorski ma swego czekoladowego kuzyna. Równie ciężkiego i konkretnego, a na dodatek - obłędnie czekoladowego. Cudowna kremowa konsystencja i intensywny smak to rzeczy, którym prawdziwy miłośnik czekolady nie będzie się w stanie oprzeć. Polecam!

czeko_jork.JPG


Na spód:
150 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową

1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy sernik. ( Ja użyłam sera w wiaderku "Pilos" z Lidla, 1,1 kg.)
160 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
6 jajek
200 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1 pomarańczy
4 krople aromatu pomarańczowego

]Na polewę:( do sernika na zdjęciu użyłam dodatkowego 100 ml śmietany, której nie barwiłam, za pomocą kakao, aby uzyskać efekt marmurkowy)

200 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki ciemnego kakao
1 pełna łyżeczka cukru pudru


1. Ciasto
Masło rozpuścić .Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło , nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.

2. Masa serowa
Masło rozpuścić wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszając.

Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. skórkę z pomarańczy i aromat. Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać masło z czekoladą, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )

Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.

Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

Piekłam w formie o średnicy 26 cm.

( metoda powolnego pieczenia wg. .agatki. )
 

Załączniki

  • czeko_jork.JPG
    czeko_jork.JPG
    53 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zależy, ile dodasz cukru. Ze względu na fakt, że używam gorzkiej czekolady - ponieważ tylko gorzka daje właściwy kolor oraz intensywność smaku - dałam więcej cukru, niż do zwykłego. W zwykłym daję 150 g.
Wszystko można dostosować do indywidualnych upodobań.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Jak ja nie mam wagi to nawet sie nie zorientuje czy mam 15 dag czy 16dag
icon_smile.gif
mysle, ze to prawie zadna roznica .
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ekhem.. no, ok.. ja tez tego nie ważę
icon_mrgreen.gif
po prostu wiem, ile to mi zajmuje w szklance. Tym razem dałam więcej trochę, niż zwykle.
Ale jak mówię, ilość cukru jest sprawą uznaniową. możliwe, że dla niektórych dopiero 250 g by było wystarczające, nie wiem
icon_smile.gif


Jak w przypadku każdego ciasta - trzeba dać tyle cukru, jak bardzo słodkie się lubi.
icon_smile.gif

Wystarczy spróbować masę, czy już jest jak dla nas ok.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy