- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Klasyczny sernik nowojorski ma swego czekoladowego kuzyna. Równie ciężkiego i konkretnego, a na dodatek - obłędnie czekoladowego. Cudowna kremowa konsystencja i intensywny smak to rzeczy, którym prawdziwy miłośnik czekolady nie będzie się w stanie oprzeć. Polecam!
Na spód:
150 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową
1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy sernik. ( Ja użyłam sera w wiaderku "Pilos" z Lidla, 1,1 kg.)
160 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
6 jajek
200 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1 pomarańczy
4 krople aromatu pomarańczowego
]Na polewę
do sernika na zdjęciu użyłam dodatkowego 100 ml śmietany, której nie barwiłam, za pomocą kakao, aby uzyskać efekt marmurkowy)
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki ciemnego kakao
1 pełna łyżeczka cukru pudru
1. Ciasto
Masło rozpuścić .Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło , nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.
2. Masa serowa
Masło rozpuścić wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszając.
Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. skórkę z pomarańczy i aromat. Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać masło z czekoladą, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.
Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.
Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )
Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Piekłam w formie o średnicy 26 cm.
( metoda powolnego pieczenia wg. .agatki. )

Na spód:
150 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową
1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy sernik. ( Ja użyłam sera w wiaderku "Pilos" z Lidla, 1,1 kg.)
160 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
6 jajek
200 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1 pomarańczy
4 krople aromatu pomarańczowego
]Na polewę
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki ciemnego kakao
1 pełna łyżeczka cukru pudru
1. Ciasto
Masło rozpuścić .Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło , nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.
2. Masa serowa
Masło rozpuścić wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszając.
Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. skórkę z pomarańczy i aromat. Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać masło z czekoladą, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.
Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.
Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )
Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Piekłam w formie o średnicy 26 cm.
( metoda powolnego pieczenia wg. .agatki. )
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: