Czekoladowy tort Fedora

mayus007

Member
Lip 18, 2007
419
0
0
Delikatny, acz intensywny w smaku. Bardzo prosty w zorbieniu a efektowny. No ideał po prostu;).

Na masę czekoladową:
300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
pół szkanki cukru pudru

Na masę migdałową:
60 ml śmietanki 30%
pół szkanki cukru pudru
400 g zmielonych/startych migdałów

Na polewę czekoladową:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
1 łyzeczka masła

Do wyłożenia tortownicy:
1 okrągły andrut
_______

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i cukier puder, następnie
ucieramy. Przekładamy masę do tortownicy wyłozonej andrutem i wstawiamy do lodówki.

Podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem, a następnie ucieramy ją z migdałami (masa
musi być gęsta). Wykładadamy na masę czekoladową.

Czekoladę na polewę rozpuszczany w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło, ucieramy,
polewamy ciasto.

Ja przybrałam jeszcze resztą śmietanki z opakowania:).

rqa7euqdntohopxmtbim9.jpg


6lpynb5nbepkmeavzbwh3.jpg
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No właśnie, no właśnie...
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Dzięki
icon_smile.gif