Czereśnie z kapotu lub świeże ja zawsze robię z kompotu z 2 słoików
2 szklanki soku z czarnej porzeczki
śmietana kremówka
½ opakowania cukru waniliowego
sok z cytryny
3 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie migdałów posiekanych
wypestkowane czereśnie gotuję razem z sokiem porzeczkowym, doprawiam do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Jak się zagotuje zagęszczam mąką ziemniaczana rozprowadzoną z połowie szklanki zimnej wody, i ponownie lekko zagotowuję. Przelewam do pucharków i odstawiam do wystygnięcia. Płatki migdałowe podsmażam na suchej patelni na złoty kolor, wystudzam. Jajka ucieram z reszta cukru na puszysta masę i dodaję migdały. Śmietanę ubijam, stopniowo dodając cukier waniliowy i powoli mieszam z kremem jajecznym. Tak przygotowaną masę przelewam na wystygnięte czereśnie. Z podanej porcji wychodzi mi 8 pucharków. Naprawdę jest rewelacyjne!!!!
2 szklanki soku z czarnej porzeczki
śmietana kremówka
½ opakowania cukru waniliowego
sok z cytryny
3 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie migdałów posiekanych
wypestkowane czereśnie gotuję razem z sokiem porzeczkowym, doprawiam do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Jak się zagotuje zagęszczam mąką ziemniaczana rozprowadzoną z połowie szklanki zimnej wody, i ponownie lekko zagotowuję. Przelewam do pucharków i odstawiam do wystygnięcia. Płatki migdałowe podsmażam na suchej patelni na złoty kolor, wystudzam. Jajka ucieram z reszta cukru na puszysta masę i dodaję migdały. Śmietanę ubijam, stopniowo dodając cukier waniliowy i powoli mieszam z kremem jajecznym. Tak przygotowaną masę przelewam na wystygnięte czereśnie. Z podanej porcji wychodzi mi 8 pucharków. Naprawdę jest rewelacyjne!!!!