Czerwona kapusta gotowana

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Główkę kapusty szatkuję jak na bigos i wrzucam do garnka, w którym wcześniej zagotowuję kilka szklanek wody z płaską łyżką (może być niepełna) soli.
Mieszam, by woda sparzyła kapustę. Kapusta po chwili troszkę opadnie.
Pozostawiam kilkanaście minut na niewielkim płomieniu, żeby kapusta zmiękła (ja pozostawiam lekko jędrną).
Kiedy kapusta ma odpowiednią twardość/miękkość (wg własnego gustu), wówczas wlewam do garnka trochę soku cytrynowego lub wsypuję troszkę kwasku w proszku. Po wymieszaniu kapusta powinna szybko odzyskać piękny rubinowy kolor, który podczas gotowania staje się szaro-sino-fioletowy.
Kiedy kapucha już ma ładną barwę, wtedy wylewam zawartość garnka na sito i odcedzam, ale nie czekam, aby kompletnie odciekła.
Przekładam kapustę ponownie do garnka, w którym się gotowała, dolewam oleju, dokładam sporo posiekanej cebulki (może być czerwona) lub np. szczypiorku. Doprawiam cukrem, pieprzem, sokiem cytrynowym i ew. odrobinką soli.
Mieszam dokładnie i odstawiam do przestygnięcia, po czym wstawiam do lodówki.

Moja rodzina woli na zimno, ale i na ciepło jest niezła.

Można do zimnej surówki zetrzeć jabłuszko lub dodać koperku.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
wyciągam z lochu, bo to najbardziej zbliżony przepis do mojej uluboinej surówki z kapusty.
Ale: ja gotuję kapustę, potem ją przecedzam, gorącą przekładam do miski i dopiero ją zalewam octem winnym, aż ładnie zmieni kolor, tak może ze dwie łyżki wyjdą, może więcej, do gorącej wrzucam pokrojoną cebulę (mało), jak ostygnie dodaję jeszcze sól i pieprz i trochę oleju. Jablka nie dodaję, bo mi się nigdy nie chce tarki brudzić ;) Cukrem tez nie doprawiam.
Właśnie w sobotę robiłam, kapusta 1 kilo trzydzieści i CAŁĄ przez dwa dni zjadłam ;)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Dzięki Martho, wypróbuję, bo zapowiada się smakowicie.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy