- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Czerwona kapusta
(Oryginalny przepis tu, podaję z moimi zmianami)
Składniki:
- mała główka kapusty czerwonej (ok. 1,5 kg)
ZALEWA:
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 liści laurowych
- 6 ziaren ziele angielskiego
- 3-4 goździki
- 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut. Po wyłączeniu gazu wlać ocet.
Kapustę poszatkować, sparzyć i gotować jeszcze ok. 10 minut. Odcedzić. Gdy lekko przestygnie, powkładać do słoików− nie ubijać .
Zalewę przecedzić przez sitko i ponalewać do słoików− tak, aby kapusta była przykryta. Pasteryzować 15−20 minut.
Z tych proporcji wyszło mi sześć słoików 0,72l. Po pasteryzacji studziłam je do góry nogami do całkowitego wystygnięcia.
Na poniższym zdjęciu razem z marynowanymi patisonami:
(Oryginalny przepis tu, podaję z moimi zmianami)
Składniki:
- mała główka kapusty czerwonej (ok. 1,5 kg)
ZALEWA:
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 liści laurowych
- 6 ziaren ziele angielskiego
- 3-4 goździki
- 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut. Po wyłączeniu gazu wlać ocet.
Kapustę poszatkować, sparzyć i gotować jeszcze ok. 10 minut. Odcedzić. Gdy lekko przestygnie, powkładać do słoików− nie ubijać .
Zalewę przecedzić przez sitko i ponalewać do słoików− tak, aby kapusta była przykryta. Pasteryzować 15−20 minut.
Z tych proporcji wyszło mi sześć słoików 0,72l. Po pasteryzacji studziłam je do góry nogami do całkowitego wystygnięcia.
Na poniższym zdjęciu razem z marynowanymi patisonami:
