- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Składniki:
1 kg ( po oczyszczeniu) czerwonej kapusty
1 duża cebula + 1 łyżka gęsiego smalcu ( można zamienić na masło klarowane)
2 łyżki masła klarowanego+ 2 łyżki oleju z pestek winogron
1 słoik ( ca 300 ml) kwaśnego dżemu: porzeczka, aronia, powidła śliwkowe bez cukru, żurawina itp.)
sól, pieprz, tymianek
1- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Kapustę pokroić w szersze paski, ca 1,5 cmx6 cm. Wyłożyć na duuuużą patelnię ( ja używam woka) na maslo z olejem, posolić i podsmażać mieszając.
Pokroić drobno cebulę i na osobnej patelni podsmażyć na złoto.
Kiedy kapusta już zdecydowanie zmniejszy swoja objętość dodać cebulę, dżem, tymianek. Nadal dusić.
Kiedy kapusta już jest gotowa ( stopień miękkości zależy od indywidualnych upodobań), posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodać czosnek ( drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
W razie potrzeby dosolić , ewentualnie dokwasić ( ocet winny, jabłkowy).
Gotowe! Podawać do schabu, dziczyzny, kaczki, gęsi…
1 kg ( po oczyszczeniu) czerwonej kapusty
1 duża cebula + 1 łyżka gęsiego smalcu ( można zamienić na masło klarowane)
2 łyżki masła klarowanego+ 2 łyżki oleju z pestek winogron
1 słoik ( ca 300 ml) kwaśnego dżemu: porzeczka, aronia, powidła śliwkowe bez cukru, żurawina itp.)
sól, pieprz, tymianek
1- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Kapustę pokroić w szersze paski, ca 1,5 cmx6 cm. Wyłożyć na duuuużą patelnię ( ja używam woka) na maslo z olejem, posolić i podsmażać mieszając.
Pokroić drobno cebulę i na osobnej patelni podsmażyć na złoto.
Kiedy kapusta już zdecydowanie zmniejszy swoja objętość dodać cebulę, dżem, tymianek. Nadal dusić.
Kiedy kapusta już jest gotowa ( stopień miękkości zależy od indywidualnych upodobań), posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodać czosnek ( drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
W razie potrzeby dosolić , ewentualnie dokwasić ( ocet winny, jabłkowy).
Gotowe! Podawać do schabu, dziczyzny, kaczki, gęsi…
