- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
wpisuje na prosbe Margot, przepis Maxine Clark
na 350g gotowego pesto
1 duza czerwona papryka
50g swiezych lisci bazylii
1 duzy zabek czosnku
30g uprazonych orzeszkow piniowych
6 suszonych na sloncu pomidorow, z zalewy olejowej, odsaczonych
2 dojrzale pomidory
3 lyzki dobrego pomidorowego puree
1 lyzeczka pasty peperoncino
50g swiezo tartego parmezanu
150ml oliwy z oliwek
Na poczatek rozgrzewam mocno grill.
Pod goracym, na kratce ukladam papryke, obracam ja czesto. Gdy zrobi sie miekka i zczernieje tu i owdzie, wtedy wkladam ja do miski, przykrywam i czekam, az ostygnie. Zdejmuje z niej skorke, przekrawam, usuwam nasiona i wnetrze.
Papryke wkladam do blendera, dodaje reszte skladnikow z wyjatkiem oliwy i blenduje. Gdy mikstura stanie sie gladka wtedy zaczynam dolewac stopniowo olej (ciagle blendujac).
Gotowe pesto przekladam do wyparzonego sloiczka i zalewam porcja oliwy (ok 1 cm), zakrecam pokrywke..
Przechowuje w lodowce do 2 tyg.
na 350g gotowego pesto
1 duza czerwona papryka
50g swiezych lisci bazylii
1 duzy zabek czosnku
30g uprazonych orzeszkow piniowych
6 suszonych na sloncu pomidorow, z zalewy olejowej, odsaczonych
2 dojrzale pomidory
3 lyzki dobrego pomidorowego puree
1 lyzeczka pasty peperoncino
50g swiezo tartego parmezanu
150ml oliwy z oliwek
Na poczatek rozgrzewam mocno grill.
Pod goracym, na kratce ukladam papryke, obracam ja czesto. Gdy zrobi sie miekka i zczernieje tu i owdzie, wtedy wkladam ja do miski, przykrywam i czekam, az ostygnie. Zdejmuje z niej skorke, przekrawam, usuwam nasiona i wnetrze.
Papryke wkladam do blendera, dodaje reszte skladnikow z wyjatkiem oliwy i blenduje. Gdy mikstura stanie sie gladka wtedy zaczynam dolewac stopniowo olej (ciagle blendujac).
Gotowe pesto przekladam do wyparzonego sloiczka i zalewam porcja oliwy (ok 1 cm), zakrecam pokrywke..
Przechowuje w lodowce do 2 tyg.