Czerwone pesto

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
wpisuje na prosbe Margot, przepis Maxine Clark

na 350g gotowego pesto

1 duza czerwona papryka
50g swiezych lisci bazylii
1 duzy zabek czosnku
30g uprazonych orzeszkow piniowych
6 suszonych na sloncu pomidorow, z zalewy olejowej, odsaczonych
2 dojrzale pomidory
3 lyzki dobrego pomidorowego puree
1 lyzeczka pasty peperoncino
50g swiezo tartego parmezanu
150ml oliwy z oliwek

Na poczatek rozgrzewam mocno grill.
Pod goracym, na kratce ukladam papryke, obracam ja czesto. Gdy zrobi sie miekka i zczernieje tu i owdzie, wtedy wkladam ja do miski, przykrywam i czekam, az ostygnie. Zdejmuje z niej skorke, przekrawam, usuwam nasiona i wnetrze.

Papryke wkladam do blendera, dodaje reszte skladnikow z wyjatkiem oliwy i blenduje. Gdy mikstura stanie sie gladka wtedy zaczynam dolewac stopniowo olej (ciagle blendujac).

Gotowe pesto przekladam do wyparzonego sloiczka i zalewam porcja oliwy (ok 1 cm), zakrecam pokrywke..
Przechowuje w lodowce do 2 tyg.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Te pesto jest przepyszne ,u mnie poszło w jeden dzień i to jako taki dodatek do różnych dań Wielkanocnych
jedyna zmiana to to że nie dałam sera
Polecam ,dziś miałam zrobić zdjęcie bo w sobotę nie dałam rady i dziś też nie było czemu robić tego zdjęcia
icon_mrgreen.gif