Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czeskie pierniczki tradycyjne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 1060808" data-attributes="member: 232"><p>zrobiłam ciasto jeszcze raz, tym razem z połowy porcji</p><p>wprowadziłam zmiany do oryginalnego przepisu, a mianowicie:</p><p></p><p>400g mąki (200g mąki pszennej razowej + 200g mąki zytniej jasnej 720)</p><p>150g cukru pudru</p><p>60g tłuszczu (masła)</p><p>50g miodu</p><p>2 jajka</p><p>1,5 łyżeczki sody</p><p>szczypta soli</p><p>1/2 opakowania przyprawy do pierników + szczypta cynamonu + szczypta pieprzu</p><p></p><p>sposób przygotowania jak w oryginale, tylko do ciasta musiałam dodac ze 2 łyżki wody, zeby otrzymac lepszą konsystencję</p><p></p><p>pierniczki tak samo idealnie się wałkowały i wykrawały, ale są ciemniejsze z powodu razowej mąki i mają wg mnie bardziej wytrawny, korzenny smak.</p><p></p><p>tak sie prezentują już na choinkowym wieńcu</p><p></p><p>[ATTACH=full]59341[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]59340[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]59342[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 1060808, member: 232"] zrobiłam ciasto jeszcze raz, tym razem z połowy porcji wprowadziłam zmiany do oryginalnego przepisu, a mianowicie: 400g mąki (200g mąki pszennej razowej + 200g mąki zytniej jasnej 720) 150g cukru pudru 60g tłuszczu (masła) 50g miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 opakowania przyprawy do pierników + szczypta cynamonu + szczypta pieprzu sposób przygotowania jak w oryginale, tylko do ciasta musiałam dodac ze 2 łyżki wody, zeby otrzymac lepszą konsystencję pierniczki tak samo idealnie się wałkowały i wykrawały, ale są ciemniejsze z powodu razowej mąki i mają wg mnie bardziej wytrawny, korzenny smak. tak sie prezentują już na choinkowym wieńcu [ATTACH=full]59341[/ATTACH] [ATTACH=full]59340[/ATTACH] [ATTACH=full]59342[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czeskie pierniczki tradycyjne
Top
Bottom