Czeskie pierniczki tradycyjne

Maraa

Member
Contributor
Mar 26, 2008
2,108
8
38
Przepis na te pierniczki znalazłam rok temu. Zapisałam go sobie na skrawku papieru, którego w tym roku szukałam przez dwa tygodnie, wertując całe stosy książek i zeszytów z różnymi zapiskami. No i wreszcie znalazłam! Dziele się nim z Wami bo to jest doskonałe ciasto na wszelkiego rodzaju dekoracje piernikowe. Smakowo pierniki nie są rewelacyjne, chociaż moje dzieci są innego zdania, daleko im do piernika staropolskiego ale nie znam lepszego ciasta do robienia ozdób na choinkę, domków, świeczników, choinek... Ciasto podczas pieczenia sporo rośnie ale zachowuje nadany mu wcześniej kształt, a gotowe już pierniki są lekkie, nie łamią się, nie kruszą i nie chłoną wilgoci.
Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis.


Czeskie pierniczki tradycyjne

800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.

Lukier

1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)

Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.

EDYCJA:Szczegółowy opis wykonania lukru.

Tak wyglądają moje pierniki na choinkę

DSC_1303.JPG


DSC_1290.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1303.JPG
    DSC_1303.JPG
    209.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_1290.JPG
    DSC_1290.JPG
    198.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
przepis wykorzystam,a i proszę pajaca tu wkleić córeczki , będę fochy strzelać
icon_mrgreen.gif
 

Maraa

Member
Contributor
Mar 26, 2008
2,108
8
38
Joasiu
bussi.gif


Margot, jak sobie życzysz.
icon_smile.gif


Piernik lukrowany małymi rączkami siedmiolatki.

DSC_1320.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1320.JPG
    DSC_1320.JPG
    237 KB · Wyświetleń: 0

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
Maraa,piękności .
Mordujesz mnie po kawałku,cierpię okrutnie.
Ja w tym roku dałam wielką plamę,nawet mi się nie chce mówić ,co tam mówić-myślenie o tym mnie boli.
baa.gif
cry_1.gif

 

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
Maraa katujesz mnie tymi pierniczkami powiedz mi jak Ty ozdobiłaś je?? tzn jakiego konkretnie lukru użyłaś z jakich proporcji i składników oraz jak mam uzyskać takie linie równiutkie ?? dziękuję
icon_biggrin.gif
 

Deanne

Member
Lis 15, 2006
52
0
0
Przyłączam sie z pytaniem o tajemnice pieknego zdobienia:) 

Jak również do zachwytów! Przepiekne!

A taki brokat to gdzie można dostac?

 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
0

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Maraa... Winter, Winter, Wonderland....sa te Twoje pierniczki. To nie moze byc realne, to swiat bajki. Jestem zachwycona i chetnie patrze na nie i patrze...i jestem nagle w innym swiecie....