Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czeskie pierniczki tradycyjne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 920874" data-attributes="member: 8429"><p>Przepis na te pierniczki znalazłam rok temu. Zapisałam go sobie na skrawku papieru, którego w tym roku szukałam przez dwa tygodnie, wertując całe stosy książek i zeszytów z różnymi zapiskami. No i wreszcie znalazłam! Dziele się nim z Wami bo to jest doskonałe ciasto na wszelkiego rodzaju dekoracje piernikowe. Smakowo pierniki nie są rewelacyjne, chociaż moje dzieci są innego zdania, daleko im do piernika staropolskiego ale nie znam lepszego ciasta do robienia ozdób na choinkę, domków, świeczników, choinek... Ciasto podczas pieczenia sporo rośnie ale zachowuje nadany mu wcześniej kształt, a gotowe już pierniki są lekkie, nie łamią się, nie kruszą i nie chłoną wilgoci.</p><p>Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis.</p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial Black'">Czeskie pierniczki tradycyjne</span></span></p><p></p><p>800g mąki,</p><p>280g cukru pudru,</p><p>120g tłuszczu,</p><p>110g miodu</p><p>220g jajek</p><p>3 łyżeczki sody,</p><p>4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)</p><p></p><p>Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.</p><p>Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.</p><p></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'">Lukier </span></p><p></p><p>1 białko</p><p>120 - 140g przesianego cukru pudru</p><p>sok z cytryny ( opcjonalnie)</p><p></p><p>Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.</p><p>Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.</p><p>Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę. </p><p></p><p>EDYCJA:<a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=29992&view=findpost&p=1057818" target="_blank">Szczegółowy opis wykonania lukru.</a></p><p></p><p>Tak wyglądają moje pierniki na choinkę</p><p></p><p>[ATTACH=full]47695[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]47696[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 920874, member: 8429"] Przepis na te pierniczki znalazłam rok temu. Zapisałam go sobie na skrawku papieru, którego w tym roku szukałam przez dwa tygodnie, wertując całe stosy książek i zeszytów z różnymi zapiskami. No i wreszcie znalazłam! Dziele się nim z Wami bo to jest doskonałe ciasto na wszelkiego rodzaju dekoracje piernikowe. Smakowo pierniki nie są rewelacyjne, chociaż moje dzieci są innego zdania, daleko im do piernika staropolskiego ale nie znam lepszego ciasta do robienia ozdób na choinkę, domków, świeczników, choinek... Ciasto podczas pieczenia sporo rośnie ale zachowuje nadany mu wcześniej kształt, a gotowe już pierniki są lekkie, nie łamią się, nie kruszą i nie chłoną wilgoci. Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis. [SIZE=12][FONT=Arial Black]Czeskie pierniczki tradycyjne[/FONT][/SIZE] 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu) Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. [FONT=Arial Black]Lukier [/FONT] 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę. EDYCJA:[URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=29992&view=findpost&p=1057818"]Szczegółowy opis wykonania lukru.[/URL] Tak wyglądają moje pierniki na choinkę [ATTACH=full]47695[/ATTACH] [ATTACH=full]47696[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czeskie pierniczki tradycyjne
Top
Bottom