czosnek na różne sposoby

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Przepisy wyszukane kiedyś w internecie

Czosnek marynowany wg Hanny Szymanderskiej
25 dag czosnku,
3 łyżki owoców kopru włoskiego (fenkułu),
1 łyżka ziarenek pieprzu,
1 łyżka przyprawy garam masala,
1 łyżka nasion czarnuszki,
1 łyżeczka sproszkowanego chilli,
olej słonecznikowy,
1 łyżka grubej soli.
Obrane ząbki czosnku wrzucić do słoiczka, przesypać solą i przyprawami, zalać olejem tak, aby zupełnie przykrył czosnek, zostawić na 5 dni w temperaturze pokojowej, kilka razy dziennie mieszając (wtedy czosnek równomiernie przejdzie przyprawami). Następnie przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Im dłużej stoi, tym jest lepszy.


Czosnek w zalewie ziołowej
30 dag młodego czosnku,
1 l osolonego wrzątku,
3-4 duże gałązki kopru,
3 łyżki cząbru,
białe wino,
1/8l octu, łyżka soli,
1 łyżeczka cukru,
1/8l oliwy z oliwek.
Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku i zagotować. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja. Zagotować wino z octem, solą i cukrem. Gotować, mieszając do rozpuszczenia soli i cukru. Wlać zalewę do słoja do wysokości 3cm poniżej krawędzi. Następnie ostrożnie dodać oliwę. Gdy zalewa ostygnie słój zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Czosnek marynowany po ormiańsku
25 dag czosnku,
50 g octu,
50 g wody,
5 g soli,
10 g cukru,
1 g cynamonu,
1 ziarenko czarnego pieprzu,
2 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy.
Obrany czosnek blanszować ( ja 1 min, można do 5 min), przelać zimną wodą, ułożyć w słoiczkach, dodać przyprawy. Przygotowaną zalewą zalać, zamknąć, nie pasteryzować. Dobrze schować, przez trzy tygodnie nie ruszać, później i tak sami znajdą...



Wypróbowany i pewny sposób od rodowitej Rosjanki : obrane ząbki czosnku wsypać do słoiczka i zalać dobrą zalewą z kiszonych ogórków, zakręcić słoik i wstawić do lodówki na dwa tygodnie. Sprawdziłam już kilka razy, pychotka... Zapomniałam dodać, że ciemnieje gdzieś po dwóch miesiącach w lodówce, po ukiszeniu. Myślę, że jakby wcześniej zapasteryzować słoik to może, by nie ściemniał?

Bardzo cennym specyfikiem na wszystkie infekcje, przeziebienia, kaszle i katary jest kiszony czosnek, a właściwie nalewka na czosnku.
- obrać ok. 200 ząbków czosnku, wieksze przekroić na połowę,
- włożyć do słoika i zalać wodą po kiszonych ogórkach lub kapuście ( 0,5 l.),
- zamknąć słoik nakretką i odstawić na 2 tygodnie w ciemne, niezbyt ciepłe miejsce,
Słój powinien być cały czas zamkniety, żeby nie ulatniały się substancje bakteriobójcze. Stosowanie: dorośli -pół łyżeczki trzy razy dziennie po jedzeniu, dzieci- pół łyżeczki soku rozcieńczonego 2-3 łyżkami letniej wody, po jedzeniu. Ząbki ukiszonego czosnki można dodawać ( pokrojone, lub zmielone) do sałatek, a sok, jako przyprawę do zup.