Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
czosnek na różne sposoby
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sionia" data-source="post: 1011697" data-attributes="member: 1706"><p>Przepisy wyszukane kiedyś w internecie</p><p></p><p><strong>Czosnek marynowany wg Hanny Szymanderskiej</strong></p><p>25 dag czosnku, </p><p>3 łyżki owoców kopru włoskiego (fenkułu), </p><p>1 łyżka ziarenek pieprzu, </p><p>1 łyżka przyprawy garam masala, </p><p>1 łyżka nasion czarnuszki, </p><p>1 łyżeczka sproszkowanego chilli, </p><p>olej słonecznikowy, </p><p>1 łyżka grubej soli.</p><p>Obrane ząbki czosnku wrzucić do słoiczka, przesypać solą i przyprawami, zalać olejem tak, aby zupełnie przykrył czosnek, zostawić na 5 dni w temperaturze pokojowej, kilka razy dziennie mieszając (wtedy czosnek równomiernie przejdzie przyprawami). Następnie przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Im dłużej stoi, tym jest lepszy.</p><p></p><p></p><p><strong>Czosnek w zalewie ziołowej</strong></p><p>30 dag młodego czosnku, </p><p>1 l osolonego wrzątku, </p><p>3-4 duże gałązki kopru, </p><p>3 łyżki cząbru, </p><p>białe wino, </p><p>1/8l octu, łyżka soli, </p><p>1 łyżeczka cukru, </p><p>1/8l oliwy z oliwek.</p><p>Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku i zagotować. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja. Zagotować wino z octem, solą i cukrem. Gotować, mieszając do rozpuszczenia soli i cukru. Wlać zalewę do słoja do wysokości 3cm poniżej krawędzi. Następnie ostrożnie dodać oliwę. Gdy zalewa ostygnie słój zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.</p><p></p><p></p><p><strong>Czosnek marynowany po ormiańsku</strong></p><p>25 dag czosnku, </p><p>50 g octu, </p><p>50 g wody, </p><p>5 g soli, </p><p>10 g cukru, </p><p>1 g cynamonu, </p><p>1 ziarenko czarnego pieprzu, </p><p>2 ziarenka ziela angielskiego, </p><p>1 liść laurowy.</p><p>Obrany czosnek blanszować ( ja 1 min, można do 5 min), przelać zimną wodą, ułożyć w słoiczkach, dodać przyprawy. Przygotowaną zalewą zalać, zamknąć, nie pasteryzować. Dobrze schować, przez trzy tygodnie nie ruszać, później i tak sami znajdą...</p><p></p><p></p><p></p><p>Wypróbowany i pewny sposób od rodowitej Rosjanki : obrane ząbki czosnku wsypać do słoiczka i zalać dobrą zalewą z kiszonych ogórków, zakręcić słoik i wstawić do lodówki na dwa tygodnie. Sprawdziłam już kilka razy, pychotka... Zapomniałam dodać, że ciemnieje gdzieś po dwóch miesiącach w lodówce, po ukiszeniu. Myślę, że jakby wcześniej zapasteryzować słoik to może, by nie ściemniał?</p><p></p><p>Bardzo cennym specyfikiem na wszystkie infekcje, przeziebienia, kaszle i katary jest kiszony czosnek, a właściwie nalewka na czosnku. </p><p>- obrać ok. 200 ząbków czosnku, wieksze przekroić na połowę, </p><p>- włożyć do słoika i zalać wodą po kiszonych ogórkach lub kapuście ( 0,5 l.), </p><p>- zamknąć słoik nakretką i odstawić na 2 tygodnie w ciemne, niezbyt ciepłe miejsce, </p><p>Słój powinien być cały czas zamkniety, żeby nie ulatniały się substancje bakteriobójcze. Stosowanie: dorośli -pół łyżeczki trzy razy dziennie po jedzeniu, dzieci- pół łyżeczki soku rozcieńczonego 2-3 łyżkami letniej wody, po jedzeniu. Ząbki ukiszonego czosnki można dodawać ( pokrojone, lub zmielone) do sałatek, a sok, jako przyprawę do zup.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sionia, post: 1011697, member: 1706"] Przepisy wyszukane kiedyś w internecie [B]Czosnek marynowany wg Hanny Szymanderskiej[/B] 25 dag czosnku, 3 łyżki owoców kopru włoskiego (fenkułu), 1 łyżka ziarenek pieprzu, 1 łyżka przyprawy garam masala, 1 łyżka nasion czarnuszki, 1 łyżeczka sproszkowanego chilli, olej słonecznikowy, 1 łyżka grubej soli. Obrane ząbki czosnku wrzucić do słoiczka, przesypać solą i przyprawami, zalać olejem tak, aby zupełnie przykrył czosnek, zostawić na 5 dni w temperaturze pokojowej, kilka razy dziennie mieszając (wtedy czosnek równomiernie przejdzie przyprawami). Następnie przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Im dłużej stoi, tym jest lepszy. [B]Czosnek w zalewie ziołowej[/B] 30 dag młodego czosnku, 1 l osolonego wrzątku, 3-4 duże gałązki kopru, 3 łyżki cząbru, białe wino, 1/8l octu, łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/8l oliwy z oliwek. Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku i zagotować. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja. Zagotować wino z octem, solą i cukrem. Gotować, mieszając do rozpuszczenia soli i cukru. Wlać zalewę do słoja do wysokości 3cm poniżej krawędzi. Następnie ostrożnie dodać oliwę. Gdy zalewa ostygnie słój zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu. [B]Czosnek marynowany po ormiańsku[/B] 25 dag czosnku, 50 g octu, 50 g wody, 5 g soli, 10 g cukru, 1 g cynamonu, 1 ziarenko czarnego pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy. Obrany czosnek blanszować ( ja 1 min, można do 5 min), przelać zimną wodą, ułożyć w słoiczkach, dodać przyprawy. Przygotowaną zalewą zalać, zamknąć, nie pasteryzować. Dobrze schować, przez trzy tygodnie nie ruszać, później i tak sami znajdą... Wypróbowany i pewny sposób od rodowitej Rosjanki : obrane ząbki czosnku wsypać do słoiczka i zalać dobrą zalewą z kiszonych ogórków, zakręcić słoik i wstawić do lodówki na dwa tygodnie. Sprawdziłam już kilka razy, pychotka... Zapomniałam dodać, że ciemnieje gdzieś po dwóch miesiącach w lodówce, po ukiszeniu. Myślę, że jakby wcześniej zapasteryzować słoik to może, by nie ściemniał? Bardzo cennym specyfikiem na wszystkie infekcje, przeziebienia, kaszle i katary jest kiszony czosnek, a właściwie nalewka na czosnku. - obrać ok. 200 ząbków czosnku, wieksze przekroić na połowę, - włożyć do słoika i zalać wodą po kiszonych ogórkach lub kapuście ( 0,5 l.), - zamknąć słoik nakretką i odstawić na 2 tygodnie w ciemne, niezbyt ciepłe miejsce, Słój powinien być cały czas zamkniety, żeby nie ulatniały się substancje bakteriobójcze. Stosowanie: dorośli -pół łyżeczki trzy razy dziennie po jedzeniu, dzieci- pół łyżeczki soku rozcieńczonego 2-3 łyżkami letniej wody, po jedzeniu. Ząbki ukiszonego czosnki można dodawać ( pokrojone, lub zmielone) do sałatek, a sok, jako przyprawę do zup. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
czosnek na różne sposoby
Top
Bottom