- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
500g obranych i przyciętych brukselek
kilka-kilkanaście ząbków czosnku
1 łyżka brązowego cukru
2 łyzki oliwy
sól, pieprz
1,5 szklanki wody
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
Na rozgrzanej oliwie obsmażyć ząbki czosnku do lekkiego zbrązowienia. W tzw. międzyczasie poszatkować brukselkę, najlepiej w malakserze, ale niezbyt drobno - chodzi o to, aby rozbić główki.
Wzmocnić ogień i do czosnku wrzucić poszatkowaną brukselkę, cukier, pieprz i sól. Smażyć mieszając ok. 5 minut lub do zbrązowienia, wlać wodę i smażyć do wyparowania płynu. Na koniec wlać ocet/sok z cytryny, ostatecznie dosmaczyć solą i pieprzem i podawać ciepłe.
Z Vegetarian Times.
kilka-kilkanaście ząbków czosnku
1 łyżka brązowego cukru
2 łyzki oliwy
sól, pieprz
1,5 szklanki wody
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
Na rozgrzanej oliwie obsmażyć ząbki czosnku do lekkiego zbrązowienia. W tzw. międzyczasie poszatkować brukselkę, najlepiej w malakserze, ale niezbyt drobno - chodzi o to, aby rozbić główki.
Wzmocnić ogień i do czosnku wrzucić poszatkowaną brukselkę, cukier, pieprz i sól. Smażyć mieszając ok. 5 minut lub do zbrązowienia, wlać wodę i smażyć do wyparowania płynu. Na koniec wlać ocet/sok z cytryny, ostatecznie dosmaczyć solą i pieprzem i podawać ciepłe.
Z Vegetarian Times.
Ostatnią edycję dokonał moderator: