- Wrz 17, 2008
- 1,675
- 26
- 48
Przepis znaleziony tutaj
480 g mąki
15 g cukru
1 opakowanie suchych drożdży (instatnt)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
60 ml mleka
270 ml ciepłej wody
Do posmarowania:
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka ziół prowansalskich
1 szczypta soli
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą (szczelnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto dzielimy na porcje 60-gramowe i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok 20 minut aby wyrosły.
W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.
Pieczemy je ok 20 minut
Bardzo dobre buleczki, ja dalam za malo soli ale ogolnie pyszne.

480 g mąki
15 g cukru
1 opakowanie suchych drożdży (instatnt)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
60 ml mleka
270 ml ciepłej wody
Do posmarowania:
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka ziół prowansalskich
1 szczypta soli
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą (szczelnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto dzielimy na porcje 60-gramowe i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok 20 minut aby wyrosły.
W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.
Pieczemy je ok 20 minut
Bardzo dobre buleczki, ja dalam za malo soli ale ogolnie pyszne.