- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
1 warstwa-ciasto kruche:
2 szklanki mąki
15dag margaryny
8dag cukru pudru
1łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki kwaśnej śmietany
4żółtka
2 warstwa jabłkowa:
1kg jabłek i cukier do smaku lub litrowy słoik smażonych jabłek
3 warstwa-ciasto kokosowe:
4białka
15dag kokosu
ok.20dag cukru kryształu
1łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
4 warstwa-ciasto kakaowo-orzechowe
4jajka
12dag cukru pudru
15 dag mielonych orzechów włoskich
1łyżka tartej bułki
1łyżka mąki pszennej
1łyżeczka proszku
1łyżka kakao
Polewa:
5dag margaryny
3łyżki kakao
2łyżki wody
6łyżek cukru pudru
Zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim formę (u mnie30x40-wyłożona papierem).
Jabłka zetrzeć na grubyćh oczkach i usmażyć z cukrem.Przestudzić i wyłożyć na ciasto kruche.Wyrównać.
Na ciasto kokosowe-białka ubić,pod koniec ubijania dodać cukier, jeszcze ubijać,dodać mąkę, sok z cytryny
i kokos, wymieszać, wyłożyć na masę jabłkową.
Składniki na ciasto orzechowe zmiksować i łyżką delikatnie położyć na ciasto kokosowe.
Piec około 60 minut w temperaturze 180C
Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą.
Wszystkie składniki na polewę zagotować, lekko ostudzić i jeszcze ciepłą polać ciasto.(u mnie bez polewy)
Wymaga trochę czasu ale warto je zrobić. Polecam
2 szklanki mąki
15dag margaryny
8dag cukru pudru
1łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki kwaśnej śmietany
4żółtka
2 warstwa jabłkowa:
1kg jabłek i cukier do smaku lub litrowy słoik smażonych jabłek
3 warstwa-ciasto kokosowe:
4białka
15dag kokosu
ok.20dag cukru kryształu
1łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
4 warstwa-ciasto kakaowo-orzechowe
4jajka
12dag cukru pudru
15 dag mielonych orzechów włoskich
1łyżka tartej bułki
1łyżka mąki pszennej
1łyżeczka proszku
1łyżka kakao
Polewa:
5dag margaryny
3łyżki kakao
2łyżki wody
6łyżek cukru pudru
Zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim formę (u mnie30x40-wyłożona papierem).
Jabłka zetrzeć na grubyćh oczkach i usmażyć z cukrem.Przestudzić i wyłożyć na ciasto kruche.Wyrównać.
Na ciasto kokosowe-białka ubić,pod koniec ubijania dodać cukier, jeszcze ubijać,dodać mąkę, sok z cytryny
i kokos, wymieszać, wyłożyć na masę jabłkową.
Składniki na ciasto orzechowe zmiksować i łyżką delikatnie położyć na ciasto kokosowe.
Piec około 60 minut w temperaturze 180C
Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą.
Wszystkie składniki na polewę zagotować, lekko ostudzić i jeszcze ciepłą polać ciasto.(u mnie bez polewy)
Wymaga trochę czasu ale warto je zrobić. Polecam
Ostatnią edycję dokonał moderator: