- Sie 28, 2005
- 8,159
- 1,679
- 113
Żenia urodziła się i wychowała w Kazachstanie, 20 km od chińskiej granicy. Jako, że jej dziadkowie byli wywiezieni podczas II Wojny, trzypokoleniowa rodzina ( rodzice , Żenia z mężem i ich dwójka dzieci) repatriowali się do Polski. Żenia czasami prowadzi warsztaty kuchni środkowoazjatyckiej i tam pokazała nam czudu. Zdjęcia są byle jakie technicznie, ale robione komórką na warsztatach i jeszcze przycięte.
Dagestańskie czudu wg Żeni
Składniki
0,5 l kefiru w temperaturze pokojowej,
1 łyżeczka sody ( taka troszkę z górką, niewielką),
sól,
około 1 kg pszennej mąki, Żenia używała tortowej.
Nadzienie: co pod ręką, na przykład gotowane ziemniaki, albo nadzienie jak do ruskich, albo ziemniaki z żółtym serem tartym, dobrze topliwym - można sodą posypać, żeby się ładnie topił ( może być mozarella) , albo dynia z cebulką na gęsto, albo szpinak na gęsto z ziemniakami albo z serem i tak dalej.
Ja robiłam z nadzieniem z kaszy gryczanej przesmażonej na gęsim smalcu, wymieszanej z twarogiem i doprawionej miętą, solą, pieprzem ; jak do pierogów.
Uwaga: nadzienie ma być bardzo dobrze doprawione, wręcz zbyt intensywne.
Wykonanie
W misce rozmieszać kefir z sodą, niech się wzburzy, dodać sól i dodawać mąkę - ciasto ma być jak na pierogi. Odstawić na 15 min w temp pokojowej ( albo do następnego dnia, ponoć jeszcze lepsze).
Ciasto się nieźle przechowuje w lodówce w zamkniętym szczelnie naczyniu, nieco ciemnieje z wierzchu, ale nie ma to żadnego wpływu na smak
Podzielić ciasto na 10 kawałków, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką.
Położyć nadzienie, zlepić brzegi tak, żeby była kulka. Kulkę rozwałkować na rozmiar patelni.
Wymaga to wałkowanie pewnej zręczności - tu chodzi o rozpłaszczenie , dobrze jest najpierw rozpłaszczyć ręką, żeby nacisk wałka nie narobił szkód.
Można złożyć jak pieróg, dobrze zlepić brzegi na płasko, rozwałkować i wówczas układać po 2 sztuki na raz na patelni.
Piec na suchej patelni z obu stron, jeszcze gorące posmarować masłem z 1 strony.
Można odgrzewać - też na suchej patelni. Na zimno są takie sobie.
Tak myślę, że świetne na grilla - znaczy upieczone w domu i tylko podgrzane na ruszcie.
Dagestańskie czudu wg Żeni
Składniki
0,5 l kefiru w temperaturze pokojowej,
1 łyżeczka sody ( taka troszkę z górką, niewielką),
sól,
około 1 kg pszennej mąki, Żenia używała tortowej.
Nadzienie: co pod ręką, na przykład gotowane ziemniaki, albo nadzienie jak do ruskich, albo ziemniaki z żółtym serem tartym, dobrze topliwym - można sodą posypać, żeby się ładnie topił ( może być mozarella) , albo dynia z cebulką na gęsto, albo szpinak na gęsto z ziemniakami albo z serem i tak dalej.
Ja robiłam z nadzieniem z kaszy gryczanej przesmażonej na gęsim smalcu, wymieszanej z twarogiem i doprawionej miętą, solą, pieprzem ; jak do pierogów.
Uwaga: nadzienie ma być bardzo dobrze doprawione, wręcz zbyt intensywne.
Wykonanie
W misce rozmieszać kefir z sodą, niech się wzburzy, dodać sól i dodawać mąkę - ciasto ma być jak na pierogi. Odstawić na 15 min w temp pokojowej ( albo do następnego dnia, ponoć jeszcze lepsze).
Ciasto się nieźle przechowuje w lodówce w zamkniętym szczelnie naczyniu, nieco ciemnieje z wierzchu, ale nie ma to żadnego wpływu na smak
Podzielić ciasto na 10 kawałków, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką.
Położyć nadzienie, zlepić brzegi tak, żeby była kulka. Kulkę rozwałkować na rozmiar patelni.
Wymaga to wałkowanie pewnej zręczności - tu chodzi o rozpłaszczenie , dobrze jest najpierw rozpłaszczyć ręką, żeby nacisk wałka nie narobił szkód.
Można złożyć jak pieróg, dobrze zlepić brzegi na płasko, rozwałkować i wówczas układać po 2 sztuki na raz na patelni.
Piec na suchej patelni z obu stron, jeszcze gorące posmarować masłem z 1 strony.
Można odgrzewać - też na suchej patelni. Na zimno są takie sobie.
Tak myślę, że świetne na grilla - znaczy upieczone w domu i tylko podgrzane na ruszcie.



