Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Czudu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1651181" data-attributes="member: 692"><p>Żenia urodziła się i wychowała w Kazachstanie, 20 km od chińskiej granicy. Jako, że jej dziadkowie byli wywiezieni podczas II Wojny, trzypokoleniowa rodzina ( rodzice , Żenia z mężem i ich dwójka dzieci) repatriowali się do Polski. Żenia czasami prowadzi warsztaty kuchni środkowoazjatyckiej i tam pokazała nam czudu. Zdjęcia są byle jakie technicznie, ale robione komórką na warsztatach i jeszcze przycięte.</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Dagestańskie czudu wg Żeni</strong></p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p> 0,5 l kefiru w temperaturze pokojowej, </p><p>1 łyżeczka sody ( taka troszkę z górką, niewielką), </p><p>sól, </p><p>około 1 kg pszennej mąki, Żenia używała tortowej.</p><p></p><p>Nadzienie: co pod ręką, na przykład gotowane ziemniaki, albo nadzienie jak do ruskich, albo ziemniaki z żółtym serem tartym, dobrze topliwym - można sodą posypać, żeby się ładnie topił ( może być mozarella) , albo dynia z cebulką na gęsto, albo szpinak na gęsto z ziemniakami albo z serem i tak dalej.</p><p>Ja robiłam z nadzieniem z kaszy gryczanej przesmażonej na gęsim smalcu, wymieszanej z twarogiem i doprawionej miętą, solą, pieprzem ; jak do pierogów.</p><p>Uwaga: nadzienie ma być bardzo dobrze doprawione, wręcz zbyt intensywne.</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong></p><p></p><p>W misce rozmieszać kefir z sodą, niech się wzburzy, dodać sól i dodawać mąkę - ciasto ma być jak na pierogi. Odstawić na 15 min w temp pokojowej ( albo do następnego dnia, ponoć jeszcze lepsze).</p><p>Ciasto się nieźle przechowuje w lodówce w zamkniętym szczelnie naczyniu, nieco ciemnieje z wierzchu, ale nie ma to żadnego wpływu na smak</p><p>Podzielić ciasto na 10 kawałków, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką.</p><p>Położyć nadzienie, zlepić brzegi tak, żeby była kulka. Kulkę rozwałkować na rozmiar patelni.</p><p> Wymaga to wałkowanie pewnej zręczności - tu chodzi o rozpłaszczenie , dobrze jest najpierw rozpłaszczyć ręką, żeby nacisk wałka nie narobił szkód.</p><p>Można złożyć jak pieróg, dobrze zlepić brzegi na płasko, rozwałkować i wówczas układać po 2 sztuki na raz na patelni.</p><p></p><p>Piec na suchej patelni z obu stron, jeszcze gorące posmarować masłem z 1 strony.</p><p>Można odgrzewać - też na suchej patelni. Na zimno są takie sobie.</p><p>Tak myślę, że świetne na grilla - znaczy upieczone w domu i tylko podgrzane na ruszcie.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]98203[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]98204[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]98202[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]98205[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1651181, member: 692"] Żenia urodziła się i wychowała w Kazachstanie, 20 km od chińskiej granicy. Jako, że jej dziadkowie byli wywiezieni podczas II Wojny, trzypokoleniowa rodzina ( rodzice , Żenia z mężem i ich dwójka dzieci) repatriowali się do Polski. Żenia czasami prowadzi warsztaty kuchni środkowoazjatyckiej i tam pokazała nam czudu. Zdjęcia są byle jakie technicznie, ale robione komórką na warsztatach i jeszcze przycięte. [B] Dagestańskie czudu wg Żeni[/B] [B]Składniki[/B] 0,5 l kefiru w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczka sody ( taka troszkę z górką, niewielką), sól, około 1 kg pszennej mąki, Żenia używała tortowej. Nadzienie: co pod ręką, na przykład gotowane ziemniaki, albo nadzienie jak do ruskich, albo ziemniaki z żółtym serem tartym, dobrze topliwym - można sodą posypać, żeby się ładnie topił ( może być mozarella) , albo dynia z cebulką na gęsto, albo szpinak na gęsto z ziemniakami albo z serem i tak dalej. Ja robiłam z nadzieniem z kaszy gryczanej przesmażonej na gęsim smalcu, wymieszanej z twarogiem i doprawionej miętą, solą, pieprzem ; jak do pierogów. Uwaga: nadzienie ma być bardzo dobrze doprawione, wręcz zbyt intensywne. [B]Wykonanie[/B] W misce rozmieszać kefir z sodą, niech się wzburzy, dodać sól i dodawać mąkę - ciasto ma być jak na pierogi. Odstawić na 15 min w temp pokojowej ( albo do następnego dnia, ponoć jeszcze lepsze). Ciasto się nieźle przechowuje w lodówce w zamkniętym szczelnie naczyniu, nieco ciemnieje z wierzchu, ale nie ma to żadnego wpływu na smak Podzielić ciasto na 10 kawałków, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką. Położyć nadzienie, zlepić brzegi tak, żeby była kulka. Kulkę rozwałkować na rozmiar patelni. Wymaga to wałkowanie pewnej zręczności - tu chodzi o rozpłaszczenie , dobrze jest najpierw rozpłaszczyć ręką, żeby nacisk wałka nie narobił szkód. Można złożyć jak pieróg, dobrze zlepić brzegi na płasko, rozwałkować i wówczas układać po 2 sztuki na raz na patelni. Piec na suchej patelni z obu stron, jeszcze gorące posmarować masłem z 1 strony. Można odgrzewać - też na suchej patelni. Na zimno są takie sobie. Tak myślę, że świetne na grilla - znaczy upieczone w domu i tylko podgrzane na ruszcie. [ATTACH=full]98203[/ATTACH] [ATTACH=full]98204[/ATTACH] [ATTACH=full]98202[/ATTACH] [ATTACH=full]98205[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Czudu
Top
Bottom