- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.Desery
10 porcji
czas przygotowania ok.4 godz.oraz czas mrożenia
5 białek
300 g cukru
25 g przesianego kakao
60 g płatków migdałowych
1 l lodów kawowych
450 ml śmietany kremówki
30 g przesianego cukru pudru
2 łyżki likieru kawowego
Wyłozyć pergaminem 1 dużą i 1 małą blachę do pieczenia.Obrysowując talerz o średnicy 20 cm narysować na pergaminie na dużej blasze dwa koła a na małej jedno koło.
W dużej misce ubić mikserem białka na sztywną pianę.Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier po jednej łyżeczc na raz.Ubijać po każdym dosypaniu aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca.Gumową szpatułką lub metalową trzepaczką delikatnie wymieszać przesiane kakao z masą bezową aż składniki się połaczą.
Nagrzać piekarnik do 140 stopni.Na każde koło narysowane na papierze wyłożyć po 1/3 masy bezowej i rozsmarować ja tak żeby pokryła całe koła.Piec ok.1 1/4 godziny lub aż będą kruche.Studzić na blachach przez 10 minut.Ostrożnie je podważyć i zdjąć z blachy.Ułozyć na kratce żeby całkowicie ostygły.
Gdy bezy stygną zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.Rozsypać migdały na blaszkę i piec ok.10-15 minut aż zbrązowieją.Odstawić na bok.
Chłodzic warstwy bezowe w zamrażalniku ok.30 min.żeby stwardniały.
Włozyć połowę lodów kawowych do lodówki na 30 minut żeby nieco zmiękły.
Na talerzu który można wstawić do zamrażalnika ułozyć jedną warstwę bezową i posmarować ją miękkimi lodami.Wstawić bezę do zamrażalnika żeby stwardniała na 30 minut.
Tymczasem wyjąć resztę lodów do lodówki na 30 minut żeby nieco zmiękły.
Wyjąć posmarowaną bezę z zamrażalnika przykryć drugim blatem bezowym i posmarować resztą lodów.Na wierzchu połozyć ostatnią warstwę bezową i wstawić całość do zamrażalnika na conajmniej 4 godziny by zupełnie zamarzł.
W misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i likierem kawowym.Posmarować mrożony deser bitą śmietaną i równomiernie posypać migdałami.Ponownie wstawić do zamrażalnika.Gdy bita śmietana stwardnieje deser przykryć.
Na 10 minut przed podaniem deser wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temp.pokojowej żeby łatwiej sie kroił.
10 porcji
czas przygotowania ok.4 godz.oraz czas mrożenia
5 białek
300 g cukru
25 g przesianego kakao
60 g płatków migdałowych
1 l lodów kawowych
450 ml śmietany kremówki
30 g przesianego cukru pudru
2 łyżki likieru kawowego
Wyłozyć pergaminem 1 dużą i 1 małą blachę do pieczenia.Obrysowując talerz o średnicy 20 cm narysować na pergaminie na dużej blasze dwa koła a na małej jedno koło.
W dużej misce ubić mikserem białka na sztywną pianę.Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier po jednej łyżeczc na raz.Ubijać po każdym dosypaniu aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca.Gumową szpatułką lub metalową trzepaczką delikatnie wymieszać przesiane kakao z masą bezową aż składniki się połaczą.
Nagrzać piekarnik do 140 stopni.Na każde koło narysowane na papierze wyłożyć po 1/3 masy bezowej i rozsmarować ja tak żeby pokryła całe koła.Piec ok.1 1/4 godziny lub aż będą kruche.Studzić na blachach przez 10 minut.Ostrożnie je podważyć i zdjąć z blachy.Ułozyć na kratce żeby całkowicie ostygły.
Gdy bezy stygną zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.Rozsypać migdały na blaszkę i piec ok.10-15 minut aż zbrązowieją.Odstawić na bok.
Chłodzic warstwy bezowe w zamrażalniku ok.30 min.żeby stwardniały.
Włozyć połowę lodów kawowych do lodówki na 30 minut żeby nieco zmiękły.
Na talerzu który można wstawić do zamrażalnika ułozyć jedną warstwę bezową i posmarować ją miękkimi lodami.Wstawić bezę do zamrażalnika żeby stwardniała na 30 minut.
Tymczasem wyjąć resztę lodów do lodówki na 30 minut żeby nieco zmiękły.
Wyjąć posmarowaną bezę z zamrażalnika przykryć drugim blatem bezowym i posmarować resztą lodów.Na wierzchu połozyć ostatnią warstwę bezową i wstawić całość do zamrażalnika na conajmniej 4 godziny by zupełnie zamarzł.
W misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i likierem kawowym.Posmarować mrożony deser bitą śmietaną i równomiernie posypać migdałami.Ponownie wstawić do zamrażalnika.Gdy bita śmietana stwardnieje deser przykryć.
Na 10 minut przed podaniem deser wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temp.pokojowej żeby łatwiej sie kroił.
Ostatnią edycję dokonał moderator: