- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Dampfnudeln z mięsem mielonym
Ciasto
500 g mąki
125 ml mleka
100 g masła
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
2 jajka
łyżka soku z cytryny oraz starta z niej skórka
Nadzienie
250g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
2 łyżki masła
50 g słoniny
3 ząbki czosnku
1 chili
łyżeczka worcestershire sosu
sól i pieprz oraz wg uznania zmielony kminek
1 żółtko
łyżeczka musztardy
Papryka w proszku do obtoczenia.
1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2. Cebulę, czosnek i słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Studzimy i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy także pozostałe składniki: bułkę tartą, posiekaną chili (raczej bez pestek), żółtko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Nakładamy obficie farsz (1 łyżeczkę) i dokładnie sklejamy.
4. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze, albo inny alternatywny sposób. Wkładamy kluski i gotujemy na parze 12-15 minut.
5. Po wyjęciu posypujemy papryką.
Ps1 Jest to porcja na 6 osób
Ps2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego Kochen mit Martina und Moritz z dnia 23.02.2013
Ciasto
500 g mąki
125 ml mleka
100 g masła
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
2 jajka
łyżka soku z cytryny oraz starta z niej skórka
Nadzienie
250g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
2 łyżki masła
50 g słoniny
3 ząbki czosnku
1 chili
łyżeczka worcestershire sosu
sól i pieprz oraz wg uznania zmielony kminek
1 żółtko
łyżeczka musztardy
Papryka w proszku do obtoczenia.
1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2. Cebulę, czosnek i słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Studzimy i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy także pozostałe składniki: bułkę tartą, posiekaną chili (raczej bez pestek), żółtko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Nakładamy obficie farsz (1 łyżeczkę) i dokładnie sklejamy.
4. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze, albo inny alternatywny sposób. Wkładamy kluski i gotujemy na parze 12-15 minut.
5. Po wyjęciu posypujemy papryką.
Ps1 Jest to porcja na 6 osób
Ps2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego Kochen mit Martina und Moritz z dnia 23.02.2013