Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Dampfnudeln z mięsem mielonym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1613645" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Dampfnudeln z mięsem mielonym</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95401[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Ciasto</u></p><p>500 g mąki</p><p>125 ml mleka</p><p>100 g masła</p><p>łyżeczka cukru </p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>20 g świeżych drożdży</p><p>2 jajka</p><p>łyżka soku z cytryny oraz starta z niej skórka</p><p><u>Nadzienie</u></p><p>250g mieszanego mięsa mielonego</p><p>2 łyżki bułki tartej</p><p>1 cebula</p><p>2 łyżki masła</p><p>50 g słoniny</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>1 chili</p><p>łyżeczka worcestershire sosu</p><p>sól i pieprz oraz wg uznania zmielony kminek</p><p>1 żółtko</p><p>łyżeczka musztardy</p><p>Papryka w proszku do obtoczenia.</p><p></p><p>1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.</p><p>2. Cebulę, czosnek i słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Studzimy i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy także pozostałe składniki: bułkę tartą, posiekaną chili (raczej bez pestek), żółtko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.</p><p>3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Nakładamy obficie farsz (1 łyżeczkę) i dokładnie sklejamy.</p><p>4. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze, albo inny alternatywny sposób. Wkładamy kluski i gotujemy na parze 12-15 minut.</p><p>5. Po wyjęciu posypujemy papryką.</p><p></p><p>Ps1 Jest to porcja na 6 osób</p><p>Ps2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego Kochen mit Martina und Moritz z dnia 23.02.2013</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1613645, member: 140"] [SIZE=14][B]Dampfnudeln z mięsem mielonym[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95401[/ATTACH] [U]Ciasto[/U] 500 g mąki 125 ml mleka 100 g masła łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 2 jajka łyżka soku z cytryny oraz starta z niej skórka [U]Nadzienie[/U] 250g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 łyżki masła 50 g słoniny 3 ząbki czosnku 1 chili łyżeczka worcestershire sosu sól i pieprz oraz wg uznania zmielony kminek 1 żółtko łyżeczka musztardy Papryka w proszku do obtoczenia. 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. Cebulę, czosnek i słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Studzimy i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy także pozostałe składniki: bułkę tartą, posiekaną chili (raczej bez pestek), żółtko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Nakładamy obficie farsz (1 łyżeczkę) i dokładnie sklejamy. 4. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze, albo inny alternatywny sposób. Wkładamy kluski i gotujemy na parze 12-15 minut. 5. Po wyjęciu posypujemy papryką. Ps1 Jest to porcja na 6 osób Ps2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego Kochen mit Martina und Moritz z dnia 23.02.2013 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Dampfnudeln z mięsem mielonym
Top
Bottom