- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Wspaniałe połączenie smaków.
Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki:
Biszkopt makowy;
4 jajka (w temp. pokojowej)
1/2 szklanki cukru (100 g)
1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Nasączenie: sok z 3 limonek
Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów)
Masa kawowa
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej
1 łyżka żelatyny
6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej)
250 g serka mascarpone (schłodzonego)
400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
130 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
Dekoracja
30 g suszonej żurawiny
1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia
Przygotowanie;
Biszkopt
Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 1-2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypać mak i wlać ekstrakt migdałowy. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić, biszkopt pozostawić w formie.
Masa
Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić do nasączenia na około 10 minut. Następnie podgrzewać na malutkim ogniu mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki likieru lub wody w wersji bezalkoholowej. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści odstawić ją z ognia i dodać cały likier, wymieszać i całkowicie ostudzić nie dopuszczając do stężenia żelatyny, w razie potrzeby można podgrzać.
Do miski włożyć połowę (200 ml) śmietanki kremówki oraz serek mascarpone, miksować przez około minutę na wyższych obrotach do czasu aż otrzymamy gęstą masę. Dodać ostudzoną, płynną żelatynę i zmiksować do połączenia się składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki razem z cukrem pudrem na sztywną pianę (jeśli nie używaliśmy amaretto, można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru), wymieszać łyżką z masą kawową.
Złożenie ciasta:
Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce.
Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić.
Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny).
Ciasto udekorować żurawiną namoczoną (około godzinę) w zagotowanym (gorącym) likierze lub wodzie.
Przepis z Kwestii Smaku.



Składniki:
Biszkopt makowy;
4 jajka (w temp. pokojowej)
1/2 szklanki cukru (100 g)
1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Nasączenie: sok z 3 limonek
Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów)
Masa kawowa
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej
1 łyżka żelatyny
6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej)
250 g serka mascarpone (schłodzonego)
400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
130 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
Dekoracja
30 g suszonej żurawiny
1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia
Przygotowanie;
Biszkopt
Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 1-2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypać mak i wlać ekstrakt migdałowy. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić, biszkopt pozostawić w formie.
Masa
Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić do nasączenia na około 10 minut. Następnie podgrzewać na malutkim ogniu mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki likieru lub wody w wersji bezalkoholowej. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści odstawić ją z ognia i dodać cały likier, wymieszać i całkowicie ostudzić nie dopuszczając do stężenia żelatyny, w razie potrzeby można podgrzać.
Do miski włożyć połowę (200 ml) śmietanki kremówki oraz serek mascarpone, miksować przez około minutę na wyższych obrotach do czasu aż otrzymamy gęstą masę. Dodać ostudzoną, płynną żelatynę i zmiksować do połączenia się składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki razem z cukrem pudrem na sztywną pianę (jeśli nie używaliśmy amaretto, można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru), wymieszać łyżką z masą kawową.
Złożenie ciasta:
Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce.
Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić.
Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny).
Ciasto udekorować żurawiną namoczoną (około godzinę) w zagotowanym (gorącym) likierze lub wodzie.