Delicje Prababci Amelii

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
ciasto: 15 dkg cukru, 7 białek, 15 dkg zmielonych orzechów, 15 dkg wiórków kokosowych

krem: 1 masło, 1 galaretka cytrynowa, 1/2 l mleka, 7 żółtek, 5 łyżek cukru, 1 budyń śmietankowy

na wierzch: paczka "Delicji Szampańskich", 3 paczki galaretki brzoskwiniowej lub innej

Zrobić ciasto. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, orzechy i wiórki kokosowe. Wylać na blachę (40 x 23) i upiec placek. Sporządzić krem. Zagotować 1/4 l mleka. Osobno utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Następnie dodać surowy budyń i resztę zimnego mleka. Całość wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ponownie wymieszać i ostudzić. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody i dodać do masy. Ucierać dalej krem. Upieczony i wystudzony placek wyłożyć masą. Na wierzchu poukładać delicje i zalać "potrójną porcją" tężejącej galaretki. Smacznego ! Przepis może się wydawać skomplikowany, ale warto od wielkiego dzwonu czasami się wysilić. Naprawdę warto ;) Ciasto powinno się raczej nazywać miód w gębie ;) Gdy podasz go swoim gościom zachwytom nie będzie końca, zapewniam Cię :)Przepis pochodzi z Wiśnicza prarodzinnych stron mojego Taty.

 

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
napisze tylko że także robię ciasto z delicjami...ale na spodzie mam biszkopt ale nie z orzeszkami..jak znajdę przepis to wkleję dokładnie..a dawno nie robiłam.....no i musze spróbować twojej wersji:)
buziaczki
icon_smile.gif
*
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy